FUNKCIONALNO I LIJEPO

Kako pravilno postaviti namještaj

Bionic
Reading

Pravilno postavljanje namještaja olakšat će njegovu upotrebu i održavanje te povećati funkcionalnost prostora. Stoga je jako važna veličina elemenata, boja, ali i njihova pozicija u stanu

Jednostavna pravila pomoći će vam u postizanju maksimalne funkcionalnosti, ali i podizanju estetskih vrijednosti prostora u kojem živite.

Ulazni prostor opremljen je elementima namještaja za odlaganje odjeće, cipela, torbi te ostalih predmeta koji vlaže ili prljaju prostor. Oni bi trebali biti postavljeni u blizini ulaznih vrata kako bi se onemogućilo unošenje prljavštine u ostale dijelove stana ili kuće. Osim toga elementi namještaja ulaznog prostora trebali bi biti povezani materijalom, bojom i stilom kako bi povećali estetske vrijednosti ovog, najčešće malog, prostora.

Dobra rasvjeta nužna je u dnevnom boravku
Dnevni boravak zbog svoje polifunkcionalnosti te najčešće povezanosti s drugim funkcionalnim grupama, poput blagovaonice i kuhinje, ima posebne zakonitosti u opremanju koje omogućavaju skladno djelovanje i maksimalnu funkcionalnost svih ovih grupa. Sjedeća garnitura treba biti postavljena u prostoru na način da joj je omogućen jednostavan prilaz, a raspored elemenata takav da se jednostavno pomiču zbog upotrebe i lakšeg čišćenja i održavanja. Položaj sjedećih garnitura bit će još kvalitetniji ako je s te pozicije omogućen pogled prema vanjskom terenu. Dobra prirodna i umjetna osvijetljenost je obavezna.

Položaj TV prijamnika treba biti u direktnoj vezi s položajem ove grupe. Nije ga poželjno postavljati nasuprot prozora tj. izvora prirodne svjetlosti koja će bljeskati u ekran, otežavati praćenje televizijskog programa te izazivati potrebu spuštanja roleta i zamračivanja prostora tijekom dana. Minimalna preporučljiva udaljenost TV ekrana od sjedeće garniture je šest do sedam dijagonala ekrana.

Blagovaonica
je danas najčešće povezana s dnevnim boravkom ili kuhinjom. Stol i stolice trebaju biti postavljeni na način da je omogućen jednostavan prilazak svakom sjedećem mjestu, jednostavno posluživanje te čišćenje i održavanje. Minimalna dimenzija prostora za postavljanje stola sa šest sjedećih mjesta je cca 3,2x3,4 m. Ovakva prostorna dimenzija omogućava jednostavan smještaj pravokutnog, okruglog ili eliptičnog oblika stola. Prislanjanjem uže stranice stola uz zid potrebne dimenzije za isti kapacitet osoba će se smanjiti na cca 3,0x2,4 m.

Kako bi bila funkcionalna, u kuhinji treba osigurati što veću radnu plohu
Kuhinja je prostorija s izrazitim zahtjevima za praktičnošću i funkcionalnošću, koji će omogućiti brzo obavljanje svih radnih procesa te jednostavno čišćenje i održavanje. Raspored elemenata i uređaja u kuhinji treba stvarati tzv. radni trokut, koji će spajati štednjak, sudoper i radnu plohu. Jedan od bitnih zahtjeva prilikom projektiranja kuhinja je osigurati dovoljno veliku radnu plohu, koja može biti u sastavu kuhinjskih elemenata ili odvojena kao zaseban pult. Minimalni preporučljivi razmak kuhinjskih elemenata postavljenih na suprotne strane zida je 90-100 cm.

Kupaonica je najčešće unaprijed određena postavom instalacija,odnosno sanitarnih elemenata. Slobodni dio kupaonice trebao biomogućiti nesmetan prilaz umivaoniku, zahodskoj školjci, tušu ili kadite perilici rublja, ako je smještena u istom prostoru. Različitedimenzije kupaonskih elemenata, opreme i uređaja omogućit će da prostorfunkcionalno uredite sukladno vašim prostornim mogućnostima.

U spavaćoj sobi, osim ormara, koje je najbolje postaviti uz najduži slobodni zid u prostoru, radi što bolje iskoristivost, najveću ulogu igra pravilan položaj kreveta. Strana svijeta, izvor prirodnog svjetla te položaj grijaćeg tijela uvelike će utjecati na udobnost spavanja. Bilo da se radi o dječjem ili roditeljskom krevetu, pravila su ista: poželjna orijentacija uzglavlja je prema sjeveru. Smještaj kreveta direktno uz prozor ili grijaće tijelo treba izbjegavati zbog izraženih temperaturnih razlika, a paralelni položaj kreveta s prozorom onemogućit će direktan ulazak jutarnje svjetlosti u oči.

Središnji dio sobe treba osloboditi za igru
U dječjoj sobi uz pravilnu postavu kreveta te ormara i polica, koji će zauzeti rubne dijelove te osloboditi središnji dio sobe za dječju igru, osobito je bitna pravilna postava radnog stola.

Svjetlost treba dolaziti s prednje ili lijeve strane
(za ljevake s desne), a položaj stola treba biti takav da omogućava vizualni kontakt s ulaznim vratima.

Pravilan raspored namještaja u prostoru nije uvijek moguće postići zbog faktora koji unaprijed definiraju njegove kvalitete: postava vrata i prozora, ogrjevnih tijela, instalacijskih vertikala i priključaka, dimnjaka, raspored prostorija, orijentacija itd. Prilikom kupovine stana ili kuće, obavezno obratite pozornost i na ove elemente, koji će uvelike definirati kvalitetu vašeg stanovanja!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr