VELIKA PRILAGODBA

Spavanje u krevetiću i vlastitoj sobi

18.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Djeca su obično spremna za spavanje u svom krevetiću između 18. i 30. mjeseca života, ali razvoj mališana toliko je individualan da će nekome trebati tjedni, a nekome je dovoljna jedna noć za prilagodbu

Odluku o spremnosti bebe da samostalno spava u svojem krevetiću ili sobi, najlakše ćete sami donijeti. Dok razmišljate o tome da mališan počne spavati u svom krevetiću i u svojoj sobi, uzmite u obzir primjerice noćno hranjenje. Ako dijete još uvijek jede noću, moguće je da će se više uznemiriti, jer je odvojeno od vas.

Budući da se mališanima sviđa spavati u vašoj blizini, s vama u krevetu ili uz vas u krevetiću, o samostalnom spavanju probajte prvo nekoliko dana pričati djetetu. Ovisno o dobi djeteta, opišite mu koliko je to važno, lijepo i istaknite sve pozitivne strane. Kod svakog uspjeha važno je reagirati s osmijehom i pohvalom pa će i dijete lakše podnijeti promjenu.

Djetetu objasnite kako je spavanje u vlastitoj sobi i krevetu super i zabavno

Još jedan faktor može ubrzati vašu odluku. Maleni vrtirepi vrlo često nas iznenade svojom snalažljivošću pa se počinju penjati van iz krevetića. To je znak da je vaše dijete preveliko za krevetić te je vrijeme za pravi mali krevet. Ako imate mogućnost, obavezno ga smjestite u dječju sobu.

Još jedan od znakova da je krevetić postao premalen je onda je kad se kroz noć dijete često udara u prečke od ogradice.

Kad kupujete novi, veći krevet za dijete uzmite u obzir njegovu dob i koliko dugo će spavati u tom krevetu. Nemojte zaboraviti na zaštitne ogradice koje će ih štititi od pada.

Samostalno spavanje velika je promjena za dijete pa se pripremite da ćete nekoliko večeri sigurno provesti uz njega dok se ne navikne na novonastalu situaciju. Možete ga držati za ručicu, čitati priče za laku noć ili jednostavno biti uz njega dok ne zaspe.

Ako se budi u noći, utješite ga i podsjetite da je sada u novom krevetiću ili sobi i koliko je to lijepo. Svaki roditelj najbolje zna na kakve će utješne riječi ili priče dijete pozitivno reagirati.

Nemojte očekivati od djeteta da će već prve večeri leći i zaspati bez ikakve reakcije jer njima je to nešto sasvim novo, čega se mogu i bojati. Zato je najbolje takvu promjenu isplanirati kada nemate previše drugih obaveza te ćete sve smireno moći objašnjavati mališanu i pomoći da se privikne na novu okolinu.