BRAĆA I SESTRE

Natjecanje i rivalstvo kojemu nema kraja

04.10.2010 u 11:01

Bionic
Reading

Natjecanja između braće i sestara su obilježila gotovo svačije djetinjstvo. Vječita prepirka oko toga tko je dobio više ili tko je bolji te ljubomorni ispadi, prema najnovijem istraživanju ne prestaje s odrastanjem već postaje čak i gore

Određena doza rivalstva i zavisti postoji među gotovom svom braćom i sestrama. Toga nisu lišeni niti poznati i slavni poput sestara Williams, pjevača Liama i Noela Gallaghera ili čak sestara Kylie i Dannii Minogue. Između svih njih vrlo lako se može uočiti određena doza ljubomore i rivalstva. Mislite da je vaš odnos s braćom i sestrama težak? Prisjetite se samo natjecateljskog duha i želje za pobjedom sestara Williams na teniskom terenu.

Poznato je da se braća i sestre vječito natječu za roditeljsku pažnju i naklonost. No to nije ništa neobično; upravo takvo ponašanje zabilježeno je i u velikom dijelu životinjskog svijeta. U djetinjstvu je upravo to rivalstvo jedna od važnih stavki za izgradnju vlastitog identiteta. U borbi za roditeljsku pažnju, djeca uče kako se nositi s konfliktima, ali i kako suosjećati.

Natjecanje između braće i sestara nastavit će se i nakon djetinjstva

Djetinjstvo je iznimno bitno za izgradnju osobnosti i vlastitog identiteta. Tako i sam položaj u obitelji igra značajnu ulogu. Prvorođeni često osjećaju da su gurnuti na stranu dolaskom nove bebe, a najmlađi se znaju buntovnički boriti ne bi li dostigli i prestigli stariju braću.

Mnogi stručnjaci smatraju da najmlađa braća i sestre ponekad cijeli život provedu ne bi li se dokazali, prestigli stariju braću i sestre i tako dokazali da su upravo oni superiorni.

Rivalstvo između braće i sestara u djetinjstvu opće prihvaćeno, a ponekad i očekivano, no u starijoj dobi ono je i dalje prisutno, ali se nastoji sakriti. Upravo ta djetinja želja da budemo prvi, najbolji i potreba za pažnjom određuju naše odnose s braćom i sestrama u budućnosti, ali i s partnerima, prijateljima i poznanicima.

Posljedice vječitog natjecanja s braćom i sestrama u djetinjstvu dugoročne su i utječu na cijeli naš život. Ovisno o tome kako smo se naučili nositi s time, te posljedice će za nas biti pozitivne i destruktivne.

Kako odrastamo, tako i sve više skrivamo osjećaj ljubomore i zavisti, no to ne znači da je taj osjećaj nestao, ali tek će nekolicina ljudi otvoreno priznati da je ljubomorno na vlastitu braće i sestre; većini je draže taj osjećaj sakriti što dublje.

Rivalstvo i osjećaj ljubomore u djetinjstvu je usmjeren prvenstveno na roditeljsku pažnju i ljubav. Međutim u odrasloj dobi taj osjećaj se usmjerava na materijalne stvari – tko ima bolji automobil, skuplju kuću, više novca ili tko je uspješniji. Upravo natjecanjem u materijalnim stvarima braće i sestre pokušavaju ponovnom, baš kao i kada im je bilo pet godina, pokušavaju dokazati tko je bolji.