DVIJE GODINE VIŠE

Osobe koje se razvedu brže ostare

06.02.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Razvod osobu koja ga prolazi može postarati za nekoliko godina, potvrdili su znanstvenici

U istraživanju su proučavali identične blizance koji su imali genetičke predispozicije da stare sličnim tempom, ne bi li utvrdili kako životne okolnosti utječu na starenje.

'Nasljeđe igra važnu ulogu u starenju, ali pod utjecajem određenih čimbenika zasigurno ćete starjeti brže. Isto tako, ako izbjegavate te čimbenike, možete usporiti starenje', tvrdi profesor Bahaman Guyuron koji je vodio to istraživanje tijekom kojeg je proučio podatke uzete od 186 identičnih blizanaca.

Nezavisni tim stručnjaka promatrao je fotografije blizanaca kako bi ocijenio koliko koji brat ili sestra izgledaju starije. Rezultati su pokazali da su oni koji su prošli razvod izgledali dvije godine starije od onih koji su bili u braku, samci ili im je supružnik umro. Brže su starjeli također i svi oni koji su uzimali antidepresive ili imali višak kilograma.

Vjeruje se da antidepresivi smiruju mišiće na licu, zbog čega se oni opuštaju kod osoba koje ih dugotrajno koriste. Prevelika izloženost suncu, pušenje i alkohol jednak tako imaju negativan utjecaj na izgled.