NAJSKUPLJI U POVIJESTI

Pogledajte kako izgleda stan vrijedan 1,7 milijardi kuna

13.09.2010 u 11:48

Bionic
Reading

Najskuplji stan u povijesti uzet je u najam na 97 godina za nevjerojatnih 1,7 milijardi kuna, a u neviđenom luksuzu i pogledu na marinu u Monte Carlu uživat će nepoznati arapski šeik i njegovi nasljednici

Poznati britanski trgovci nekretninama braća Christian i Nick Candy uspjeli u ovo vrijeme globalne krize prodati luksuzni penthouse u Monacu za nevjerojatnih 1,7 milijardi kuna. Od Engleskinje Lily Safra početkom 2000. kupili su stan površine od približno 1.600 četvornih metara za otprilike 80 milijuna kuna, nedugo nakon što je njezin suprug misteriozno poginuo u požaru koji buknuo na njihovim imanju.

Braća su nekretninu stavila na prodaju, a početna cijena iznosila je vrtoglavih 240 milijuna eura. Na kraju su dobili neznatno manje od traženog iznosa, a nepoznati arapski šeik iznajmio je penthouse na 97 godina za 1,7 milijardu kuna.

Postoje glasine da su prvog vlasnika Edmonda Safru ubili Rusi iz osvete, jer je radio za FBI, a cijeli slučaj vrti se zapravo oko pranja novca na području Mediterana. No Ted Maher, bivši član zelenih beretki, koji se brinuo o bolesnom Safri, iznenada je priznao da je slučajno izazvao požar u kojoj je, osim Mahera, poginula i bolničarka. Usprkos optužbi za dvostruko umorstvo, Maher je u zatvoru proveo svega pet godina, zbog čega se spekulira da je on bio samo žrtveno janje u cijeloj priči iza koje zapravo stoje interesi moćnika.

Gospođa Safra nakon suprugove smrti naslijedila je bogatstvo u vrijednosti od gotovo tri milijarde funti, jer je on dva mjeseca prije svoje smrti iz oporuke izbacio braću. Stan joj u tom trenutku nije ništa značio i samo ga se željela riješiti pa ga je prodala za 'svega' 80 milijuna kuna. U intervjuu objavljenom prošle godine Christian Candy priznao je da je u međuvremenu na renoviranje potrošio gotovo 240 milijuna kuna pretvorivši ga u jednu od najpoželjnijih nekretnina na svijetu.

Iz penthouse koji se proteže na dva kata pruža se savršen pogled na marinu u Monte Carlu i pučinu, a u njemu se nalazi ogromna biblioteka i prostrana okrugla terasa na krovu na kojoj se nalazi 15 velikih stabala i 'infinity' bazen. Stan se nalazi u zgradi sa šest katova, ima tri spavaće sobe s velikim 'walk-in' ormarima i garderobama, prostor za ured, akvarij, brojne umjetnine, a opremljen je najmodernijom tehnologijom.

Stan je uređen kao za potrebe Jamesa Bonda pa se tako na zidovimanalaze skupe umjetnine i velika kinoplatna koja izranjaju iz zidovana dodir gumba. Stan ima 'sigurnu sobu', ojačana stakla i sigurnosne kamere postavljene doslovce u svakom kutku.