VAŽAN KORAK

Pripremite klince za prvi dan škole

30.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Praznici se polako bliže kraju i dok se neka djeca vesele ponovnom susretu s prijateljima iz razreda, druga su nervozna i pomalo uplašena zbog novih, nepoznatih ljudi i situacija

Kako će se dijete postaviti prema školi, individualno je i ovisi o njegovoj naravi i navikama, a još više o odgoju, odnosno o tome kako se obitelj i djetetova najbliža okolina ponašaju u odnosu na školu: iznimno je važno što ćete reći djetetu i kako ćete ga pripremiti.

Prve dane škole najemotivnije proživljavaju oni mlađi, koji strahuju od novog i nepoznatog

Različiti su razlozi zbog kojih djeca osjećaju otpor prema školi: prvi put u životu kreću u pustolovinu zvanu škola, upisali su peti razred i strah ih je pomisliti na sve te nastavnike koji će im odsad predavati ili pak kreću u srednju školu, što znači novo okruženje, nove profesore, nove razredne suputnike, odnosno - opet novo prilagođavanje... Među starijim, iskusnim školarcima, a posebno srednjoškolcima, nisu rijetki oni koji dobro znaju što ih čeka u školi, pa otpor u njima stvaraju čista lijenost i nespremnost na prihvaćanje obaveza. Savjeti roditeljima takvih školaraca relativno su jednostavni: razuman razgovor, kontrola i malo pritiska jedino su što vam preostaje, jer takvo dijete nije dobro ostaviti dulje vrijeme bez nadzora. Nije loše pokazati malo razumijevanja za to što su neki predmeti mrski djetetu, ali u svakom razgovoru mora biti prisutna i spoznaja da je škola nužna i korisna te je bez nje gotovo nemoguće osigurati dobru budućnost.

Ipak, prve dane škole najemotivnije proživljavaju oni mlađi, koji strahuju od novog i nepoznatog. Djeci treba vremena da bi se privikla na promjene te stoga najmanje tjedan dana prije nego počne škola, počnite i vi s prilagođavanjem na dnevnu rutinu koja ih uskoro očekuje. Najjednostavnije je da počnete s ranijim odlaskom na spavanje i postupnim ranijim ustajanjem iz kreveta. Također, bilo bi dobro da djeca počnu jesti otprilike u isto doba dana kao kada idu u školu, da bi se stigla prilagoditi novom dnevnom ritmu.

Dogovorite i u koje vrijeme će pisati zadaće te kada će gledati televiziju ili se igrati s prijateljima, koliko dugo prijatelji mogu ostati u posjetu tijekom školskih dana – popišite sve bitne stvari i popričajte te se dogovorite o pravilima da, kada počne škola, budete sigurni da je sve razjašnjeno.

Prilagođavanje školi normalan proces koji proživljavaju i sva ostala djeca

Razgovarajte s djecom o tome što mogu očekivati te se potrudite da uvijek zvučite pozitivno i da ne pravite dramu od sasvim obične teme kao što je škola – neka budu svjesni da je prilagođavanje školi normalan proces koji proživljavaju sva ostala djeca. Pitajte ih čega se najviše boje i objasnite im da je to normalno te da će se s vremenom naviknuti na novu okolinu, sklopiti nova prijateljstva i steći zanimljiva i nezaboravna iskustva...

Ne zaboravite da su i sitnice bitne i da malim stvarima možete olakšati odlazak u školu svom djetetu. Zajedno krenite u kupovinu udžbenika, novih bilježnica, olovaka, bojica i svog ostalog pribora te ih ukrasite šarenim papirom ili plastičnim okvirima i naljepnicama – usput se možete dobro zabaviti i kvalitetno provesti vrijeme bez napetosti i uznemirenosti.

Uredite djetetu miran kutak za učenje: stol, udobnu stolicu i stolnu lampu te posložite sav pribor nadohvat ruke – rječnik, atlas, papire i blokove, pribor za crtanje i slikanje, ravnala, rezervne olovke i kemijske... Imate li u kući više školaraca, važno je svakom djetetu osigurati poseban prostor za učenje u miru.

Dopustite djetetu da samo izabere posebnu odjeću za prvi dan škole. Da biste izbjegli buduće rasprave oko toga što je prikladna školska odjeća, a što ne, stavite jesensku odjeću nadohvat ruke i u središnji dio ormara – sandale i kupaće kostime zamijenite čarapama, tenisicama, laganim vestama i pamučnim majicama.

Ukoliko je vaše dijete ovog ljeta išlo na tečaj plivanja, ronjenja ili se bavilo drugom aktivnošću, dopustite mu da se nastavi baviti time i, ako ste u mogućnosti, uklopite ga u nadolazeću školsku godinu kao izvanškolsku aktivnost.

Preostalo slobodno vrijeme prije početka škole iskoristite da uključite i raznovrsne mozgalice – poput križaljki, sudokua ili igara riječima - koje će pomoći djetetu da 'razgiba' moždane vijuge i vježba koncentraciju te shvati da učenje može biti i radost.

I na kraju, zadnji vikend prije početka škole provedite na obiteljskom izletu u prirodi – možete otići do obližnjeg jezera ili nacionalnog parka... Naučite djecu ponešto o biljnom i životinjskom svijetu te ih polako uhodavajte u školsko raspoloženje, a usput se dobro zabavite. Na taj način djeci će početak školske godine ostati u lijepom sjećanju.