SUVREMENA DISKRIMINACIJA

Lijepim ženama zabranjen pristup 'muškim poslovima'

09.08.2010 u 11:04

Bionic
Reading

Lijepe žene ne prolaze dobro na razgovorima za posao koji se smatra muškim, pokazuje najnovije istraživanje. Muškarci pak nemaju takvih problema

Žene troše ogromne količine novca na proizvode za ljepotu i čine sve da bi što bolje izgledale. Naravno, još se više trude kada idu na razgovor za posao, ali najnovije istraživanje pokazuje da ljepota može biti otegotna okolnost. To se posebno odnosi na tzv. muške poslove, gdje ženska ljepota nije poželjna.

Lijepe žene dobro prolaze na razgovorima za posao tajnice, kao i za druge za koje se traži lijep izgled, ali atraktivnost im ne ide u prilog kada se javljaju na oglas za posao koji se obično smatra muškim, poput zaštitara ili vozača. S druge strane, muškarci nemaju takvih problema i njima je izgled prednost za svaku vrstu posla.

'Očito da još uvijek postoji diskriminacija. U nekim područjima rada još uvijek ne prihvaćaju lijepe žene, ali muškarcima izgled ne utječe na šanse za dobivanje posla. Naravno, to nije pošten odnos snaga, ali je realan', pojasnio je voditelj istraživanja, profesor Stefanie Johnson. Lijepim ženama koje se ipak prijavljuju za 'muške poslove' savjetuje da biraju što neprivlačniju odjeću te da izbjegavaju šminku da ne bi bile atraktivne.