ZBOGOM SAMAČKIM DANIMA

Naučite kako ostvariti uspješnu ljubavnu vezu

18.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Još uvijek ste sami? Sve vaše bivše veze bile su potpuni promašaj? Osjećate pritisak društva zbog svog samačkog statusa? Niste jedini! Zapravo, sve je veći broj onih koji se osjećaju kao vi, ali Andrew G. Marshall nudi rješenje u svojoj knjizi 'The Single Trap: A Two-Step Guide To Escaping It And Finding Lasting Love'

Ako vam na ljubavnom području ne ide baš onako kako želite, zasigurno neke stvari ne radite kako treba. Što je to što vas blokira u realizaciji zdravog partnerskog odnosa? Andrew G. Marshall, psihoterapeut koji se bavi vezama i odnosima, ozbiljno se posvetio toj temi, a rješenja nudi u najnovijoj knjizi.


Uz malo truda i volje, moguće je ostvariti zdrav partnerski odnos
Emotivno naslijeđe
Kakvo emotivno naslijeđe imate? Razumijevanje toga najvažniji je faktor u pronalaženju ljubavi. Veza naših roditelja – način na koji su komunicirali, kako su se mirili nakon svađe – postavlja temelje za naše veze. Naša veza i s majkom i s ocem određuje nam izbor budućih partnera. Kćeri emotivno nedostupnih očeva u odrasloj će dobi osjećati da ih nitko istinito ne voli. Takvih osjećaja možda uopće i neće biti svjesne. Kako bi u budućnosti bile spremne za funkcionalne veze, žene trebaju najprije razmisliti o odnosu svojih roditelja i vidjeti gdje griješe i što točno projiciraju na partnere.

Obrasci pri biranju partnera
Kao što neki ljudi rade obiteljska stabla, tako i vi trebate napraviti stablo svojih veza. Nacrtajte ga na papir i putem grana unesite sve svoje veze. Uočavate li neke obrasce koji se ponavljaju? Balansirate li između previše ljubaznih muškaraca i onih koji su emotivno nedostupni? Jeste li izlazili samo sa 'zločestim dečkima'? Važno je da uočite s kojom ste vrstom muškaraca dosad bile i sljedeći puta izaberete potpuno drukčiji tip. Čemu birati one koje ste birale do sada kad već znate kako će veza završiti?! Vjerojatno ste čuli za zakon privlačnosti. Čak i ako ne vjerujete u njega, on djeluje. Drugim riječima, ako se sami nalazite u lošem emotivnom stanju, privlačit ćete ljude koji i sami žive s emotivnim krizama.

Završite sve bivše veze

Jesu li sve vaše bivše veze uistinu završene? Ako nisu, morate ih završiti i ostaviti u prošlosti gdje i pripadaju. Nemojte ih održavati na životu 'za svaki slučaj'. Prošle veze prebolite, isplačite i izliječite se. Jedino tako ste spremni ne ponavljati stare pogreške u novim vezama. Kako znati jeste li preboljeli bivšu vezu? Tako da bivšeg partnera više ne želite povrijediti, da sjećanje na njega ne budi u vama ljutnju ili tugu, da ne razmišljate o njemu i da ste mu oprostili. Morate naučiti kako se pravilno oporaviti i tada bez repova prošlosti krenuti u budućnost. Nakon prekida veze, nastojte barem šest mjeseci biti sami. To preporučuju svi stručnjaci jer to je minimalno vrijeme koje je potrebno za oporavak.

Novi pogled na ljubav i veze
Postoje dvije vrste osoba u ljubavnim odnosima. Prvi su oni koji su u životu imali možda tri-četiri partnera. Nakon prekida veze se povuku i čekaju da im sudbina donese sljedećeg. Druga vrsta su osobe koje stalno mijenjaju partnere. Nakon prekida jedne veze, oni su već za dva dana u drugoj. Ako pripadate prvoj skupini, vrijeme je da preuzmete kontrolu. Izađite van, flertujte, družite se, upoznajte nove ljude. Partnera nećete pronaći u svojoj dnevnoj sobi. Ako pak pripadate drugoj skupini, svakako stanite malo na loptu. Analizirajte sebe i dosadašnje veze te pokušajte otkriti što doista želite od veze.

U novu vezu polako, ali opušteno
Kad nakon oporavka uđete u novu vezu, dopustite da se stvari razvijaju polako. Nikako nemojte žuriti sa seksom jer on zamućuje pogled i vodi u pogrešnu interpretaciju odnosa. Nemojte previše analizirati vaše razgovore, ali nemojte si ni dopustiti da vas brzo zavede sladunjavo laskanje. Stručnjaci kažu da se na početku veze trebalo primjenjivati pravilo od tri mjeseca. U tom razdoblju jedno drugo biste trebalo što bolje upoznati. Imate li povjerenja jedno u drugo? Možete li biti točno onakvi kakvi jeste? Trudite li se jednako oko veze? Na ta pitanja odgovore možete dobiti nakon tri mjeseca i ta pitanja mogu vam otkriti smjer u kojem se kreće vaša nova veza.