PRAKTIČNA RJEŠENJA

Garderobe i 'walk-in' ormari

Bionic
Reading

Umjesto klasičnih ormara, odlično je zamjensko rješenje za sve one koji imaju dovoljno prostora ili mogu praktično reorganizirati postojeći prostor, izvedba garderobe ili 'walk–in' ormara

Suvremeno stanovanje nameće razmišljanje o praktičnosti, komfornosti, maksimalnoj iskoristivosti prostora, pa tako i mogućnosti uvođenja garderobe ili 'walk-in' ormara. Dimenzijom mogu biti različiti, a veličina ovisi o potrebama svakog pojedinca. Napominjemo da i manje garderobe ili 'walk-in' ormari mogu biti dobro iskoristivi jer su, osim veličine, bitni faktori iskoristivosti visina prostora, kao i sama organizacija elemenata.

Garderoba postaje i prostor koji ima svoju estetsku vrijednost

Prednosti primjene garderobe ili 'walk-in' ormara su višestruke. Prije svega se ističe praktičnost jer ovakva organizacija prostora omogućava maksimalno iskorištavanje prostora, kao i jednostavnu primjenu, tj. manevriranje na relaciji spavaća soba – kupaonica – garderoba. S obzirom na to da su ovi prostori najčešće grupirani unutar iste zone, sve radnje koje se odnose na jutarnju pripremu za novi dan, dnevno osvježavanje i presvlačenje, pripremu za večernji izlazak ili spavanje odvijaju se unutar odvojenog prostora, ne ometajući druge ukućane u njihovim aktivnostima. Osim toga, ovakvim grupiranjem se postiže osjećaj intimnosti i privatnosti koju pojedinac u vlastitom domu ne dijeli s ostalim ukućanima.

Garderoba je najčešće odvojena prostorija unutar stambenog prostora, a u manjim stambenim jedinicama je organizirana i u komunikacijskim dijelovima poput hodnika, na galerijama koje se formiraju kako bi se iskoristila visina prostora ili u dijelu spavaće sobe. Garderoba je centralno mjesto za odlaganje odjeće, obuće, nakita, rublja i svih ostalih predmeta koje svakodnevno koristimo.

Mogućnost prirodnog provjetravanja garderobe povećava njezinu kvalitetu. Osim toga, prozor u garderobnom prostoru omogućava i kvalitetno prirodno osvjetljenje. Uz prirodnu, u ovom prostoru osigurajte dobru umjetnu rasvjetu, ogledala te sve ostalo prema željama ili mogućnostima - toaletni stolić, stol za peglanje, koš za odlaganje prljave odjeće, fotelju ili dvosjed...

Garderoba više nije prostor koji služi isključivo odlaganju odjeće i obuće, već prostor koji ima svoju estetsku vrijednost. Najnoviji trendovi u opremanju interijera daju svakoj prostoriji doma mogućnost da se istakne svojom funkcionalnošću, ali nužno i vizualnim vrijednostima. Tako i garderoba postaje prostor za promišljanje, igru bojama i materijalima, rasvjetom. Ovo je opravdano jer pojedinci baš u ovoj prostoriji provode dosta vremena. U manjim stanovima, garderoba može biti atraktivno oblikovana, postati sastavni dio interijera te proširiti svoju namjenu – mjesto za trening i odlaganje kućnih sprava.

'Walk-in' ormar je najčešće skromnija verzija garderobe jer nije smješten u zasebnoj prostoriji, već u njezinom dijelu. Ovaj se ormar obično postavlja u spavaću sobu ili dio hodnika. Smještajem u spavaćoj sobi, uz koju je vezana kupaonica, postižu se najkvalitetniji prostorni odnosi. 'Walk-in' ormar je proširena verzija klasičnog ormara, a svojom veličinom osigurava kretanje po unutrašnjosti te tako poprima oblik manje garderobe.

Najčešće je odvojen kliznim vratima od ostatka prostora, a ona mogu biti neutralna ili vrlo dekorativna, ovisno o zahtjevima pojedinaca. Unutrašnjost 'walk-in' ormara je opremljena vješalicama, ladicama, košarama i ostalim elementima za opremu modernih i praktičnih ormara. Elemente postavljate po želji, a osobito vodite računa o kvalitetnom iskorištavanju kutnog dijela, ukoliko se pojavljuje.

Organizacijom garderobe ili 'walk-in' ormara omogućit ćete grupiranje odjeće, obuće i svih ostalih premeta vezanih uz odijevanje. Ovakva rješenja su praktična i funkcionalna jer je sve vrlo pregledno i jednostavno za upotrebu. Iako se garderobe i 'walk-in' ormari ponekad čine kao privilegija onih s viškom stambenih kvadrata, stvarnost je drukčija – promišljenim rasporedom i vi ste zasigurno u mogućnosti stvoriti ovaj koristan prostor.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.