NOVI TRENDOVI

'In' je praktičan i ekološki namještaj

20.04.2010 u 07:32

Bionic
Reading

U sjeni sveopće recesije milanski sajam pokazuje kako dobro živjeti. Organizatori su pokazali da unatoč recesiji i globalnoj ekonomskoj krizi od dizajna još nitko ne odustaje. I dalje se puno polaže u multifunkcionalnost namještaja, koriste se novi materijali, ali se i sve više stvaraju proizvodi od recikliranog materijala, dok dizajneri inspiraciju pronalaze u etno motivima

Multifunkcionalnost, novi materijali i tipologija modularnosti

Multifunkcionalnost je glavno obilježje ovogodišnjeg milanskog sajma. Nakon već dotrajalog pretjerivanja u oblikovanju, proizvodnji i potrošnji dizajna kao robe, fokus se vraća na novu/staru funkcionalnost. Nove tendencije u dizajnu ne treba tražiti u novim formama, već u upotrebi raznih novih materijala. S naglaskom na novim tipologijama modularnosti multifunkcionalnost je vidljiva u novoj kolekciji studija Lago, zavinutim i linearnim modulima novog Morosovog naslonjača FreeFlow, koji nude maksimalnu razinu prilagodbe.

Naslonjač Memory - primjer dizajna 'bez forme'

Jedan od protagonista u eksperimentiranju s novim materijalima, miješanju stilova i pomicanju granica dizajna je talijanski studijo Moroso. Japanski dizajner Yoshioko Tokujin u novoj je Morosovoj kolekciji predstavio naslonjač Memory, primjer dizajna 'bez forme'. Proizveden od cikliranog aluminija naslonjač Memory ovisno o sjediocu mijenja svoj oblik.

U skladu s razvojem suvremene ekološke svijesti, sve veći broj dizajnera kreira produkte iz reciklirajućih izvora. Tako je dizajnerski studio Emeco lansirao stolac 111 Navy Chair po uzoru na stolac američke mornarice koji je proizveden od 111 recikliranih bočica Coca Cole. Zanimljiv koncept reciklaže i dizajnerskog ready madea pokazuje i nizozemski studio Droog. 'Saved by Droog' projekt je redizajniranja predmeta otkupljenih na likvidacijskim dražbama propalih poduzeća.

Sve prisutnija tendencija pronalaženja inspiracije u etno motivima, a u suvremenim high-tech inačicama vidljiva je na velikom broju izloženih kolekcija. Brazilski tradicionalni motivi prisutni su u novoj kolekciji Edre, afrički elementi u Morosovoj kolekciji M Afrique, a sistem sjedenja Ayoreo Indijanaca na novom Vitrinom 'stolcu' 'Chairless' dizajnera Alejandra Aravene.

Hit kolekcije hit dizajnera

Iako stil pod imperativom 'dobrog življenja' prelazi u drugi plan, milanski je sajam prepun budućih hit kolekcija dizajnerskih zvijezda. Jedna od većih zvijezda ovogodišnjeg sajma je dizajnerica Patricia Urquiola čija se estetika uglavnom oslanja na talijanski dizajn s početka 20. stoljeća.

Moroso za Diesel

Kartell ove godine predstavlja kolekciju The Invisibles čiji je koncept osmislio japanski dizajner Yoshioko Tokujin. Riječ je o namještaju izvedenom od transparentnog materijala, čime se aludira na nestajanje tradicionalnih teških dizajnerskih komada. S druge strane, Karim Rashid za xO predstavlja novu kolekciju Extraordinary Family, koja je zbirka namještaja i stolica nastalih u jednom komadu plastike. Uz Rashida za francusku tvrtku xO svoje nove radove pokazao je Philipp Starck te Marcel Wanders.

Milanski sajam potvrđuje i već iskušanu praksu povezivanja mode i dizajna interijera. Modni brend Diesel za novu kolekciju Dreamscape ove godine angažirao je Foscarini, Moroso i Zucchinigroup. Rezultat je neobičan dizajn namještaja u Dieselovom tipično poetično-urbanom stilu.

Poseban dio sajma, nazvan Salone Satellite, posvećen je mladim dizajnerima i ključno je mjesto za lansiranje mladih talenata u profesionalni svijet dizajna. Od 700 izlagača jedna od najistaknutijih je grupacija Young Serbian Designers. Mladi srpski dizajneri izlažu na ekskluzivnih 40 kvadratnih metara zahvaljujući sredstvima srpske organizacije SIEPA koja se bavi promocijom srpskih proizvoda i organizacije Mikser.

Hrvatski dizajneri u Milanu

U čuvenoj milanskoj Zoni Tortoni elitna dva metra kvadratna pripala su i hrvatskom Studiju za industrijsko i grafičko oblikovanje Grupa. Grupu koja je osnovana 2006. čine Filip Despot, Tihana Gotovuša i Ivana Radovanović. Najvažniji projekt do sada ostvarili su s tvornicom namještaja Artisan kroz liniju namještaja od masivnog drveta Basic za koju su na izložbi Hrvatskog dizajna 0708 nagrađeni posebnim priznanjem u kategoriji profesionalnih radova. Na Salone del Mobile sudjeluju u kategoriji Elle Decor International Design Awards (EDIDA), a izabrani su kao naši predstavnici između 27 zemalja. Na sajmu su predstavili drveni stol i stolicu, kao nastavak kolekcije za Artisan, i novu lampu za koju još uvijek traže proizvođača.

'Milanskim nastupom otvaraju nam se mogućnosti da se kao dizajneri afirmiramo izvan granica svoje zemlje jer u Hrvatskoj postoji jako malo tržište za dizajn produkt', rekla je Tihana Gotovuša iz Grupe.

Grupa Numen, već poznati izlagači na milanskom sajmu, ove godine izlažu ležaljku X-Z, doduše u austrijskom paviljonu, za kompaniju Element.

Filip Gordon Frank nakon prošlogodišnjeg samostalnog izlaganja na Salone Sattelite ove godine izlaže zajedno sa srpskim kolegama izvan Salona. Frank izlaže stol T.T.M. i stolić za kavu iz serije Wiggle.