PRIKLADNO OSVJEŽENJE

Ukrasite dom proljetnim i uskršnjim motivima

Bionic
Reading

Pojačajte blagdanski ugođaj prigodnim dekoracijama doma. Pastelne boje, dekoracije od cvijeća i biljaka, prozračne tkanine, kao i dobra atmosfera među ukućanima, na najbolji će način označiti dolazak proljeća i Uskrsa

Uskrs je najznačajniji kršćanski blagdan koji, osim svojih vjerskih poruka, budi asocijacije i na proljeće, transformaciju i oživljavanje prirode, ugodne osjećaje i dobre želje bližnjima. Simboli vezani uz Uskrs, poput pisanica, uskršnjih drvaca ili zečeva, nemaju izvornu kršćansku tradiciju, ali se javljaju kao simboli tog blagdana na najveću radost najmlađih. Način dekoriranja doma stoga može proizaći iz želje za naglašavanjem blagdanskog ozračja s istaknutim simbolima Uskrsa ili kao želja za proljetnim osvježenjem, koje nije isključivo vezano uz blagdan.

Uskršnje drvce je odličan dekor za blagdanski stol

Decentno ili vrlo naglašeno blagdansko dekoriranje doma – odabir je svakog pojedinca. Šarene pisanice mogu biti jako maštovite, od onih namijenjenih dječjem uživanju s veselim likovima i živim bojama, do onih umjetničkih, koje djeluju poput malih skulptura u prostoru, jer je u njihovu izradu uloženo puno truda, vremena i talenta.

Uskršnje drvce je odličan dekor kako za blagdanski stol, tako i za prostor uopće, jer unosi proljetni ugođaj. Ovisno o atmosferi koju želite naglasiti, uskršnju ili proljetnu, odaberite prikladne ukrase koji će vizualno obogatiti drvce. Smjestite ga u ukrasnu ili staklenu posudu koju možete dodatno ispuniti dekorativnim kamenjem radi stabilnosti i ukupnog dojma.

Prostor možete dekorirati i sezonskim cvijećem u vedrim proljetnim bojama. Osvježenje koje ono unosi naglašava buđenje prirode i radost blagdanskih dana. S obzirom na nadolazeće tople dane, uskršnji, tj. proljetni ugođaj možete još jače ostvariti na balkonu, vrtu ili terasi. Budite maštoviti te uz sezonsko cvijeće stavite prostirke od trave koje će poslužiti kao dekoracija stola, komode ili police. Ugođaj naglasite uskršnjim simbolima.

Uskršnje dekoracije se odlično uklapaju i u vrlo elegantne stambene prostore koji zrače otmjenošću i ozbiljnošću. Decentno prikazani simboli, poput zečeva i pisanica u skulpturalnom monokromatskom obliku, postaju prikladne uskršnje dekoracije, ne ometajući postojeći prostorni izražaj ili stil. Boje poput bijele, sive ili srebrne uklopit će se u svaki ambijent naglašavajući njegov osnovni kolorit.

Blagdanske i proljetne ugođaje u kuhinji naglasite prikladnim zastorima, jastučićima za stolice te stolnjacima. Cvjetni motivi u bojama poput žute i narančaste unijet će željenu svježinu i prozračnost u prostor, a sezonsko cvijeće pretvorit će ga u ugodno mjesto za boravak i pripremu objeda.

Dječju sobu dekorirajte maštovito i tako priredite radost svojim mališanima. Uključite ih u izradu šarenih pisanica, dekoriranje uskršnjeg drvca i sve ostale aktivnosti oko stvaranja blagdanskog ugođaja. Plišane zečeve, šarene balone, gnijezda od šiblja s pisanicama i ostale simbole Uskrsa preselite u dječju sobu da bi mališani doista osjetili ugodnu blagdansku atmosferu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.