Obitelj i dom ČAK I U 21. STOLJEĆU!

Neudane žene još uvijek stigmatiziraju kao usidjelice

  • Autor: tportal.hr
  • 24.3.2010 11:36:24
  • 24.3.2010 10:14:57

Iako živimo u modernom vremenu u kojemu sve veći broj žena izabire samostalnost, a ne udaju, društvo takve žene još uvijek stigmatizira kao usidjelice

Najnovije istraživanje pokazuje da se u pogledu žena nije promijenilo mnogo toga od prije nekoliko stotina godina. Naime, žene u tridesetima koje se nikada nisu udavale i u 21. stoljeću smatraju usidjelicama.

U istraživanju su sudjelovale žene u tridesetima koje nikada nisu bile u braku. Sve su priznale da su pod velikim društvenim pritiskom i da se od njih očekuje konvencionalno ponašanje, odnosno udaja i stvaranje obitelji.

'Neudane žene osjećaju se vidljivo i nevidljivo. Vidljivo jer su izložene svakodnevnom komentiranju zbog, uvjetno rečeno, nekonvencionalnog ponašanja. To se posebno uočava na društvenim okupljanjima, poput vjenčanja i zaruka, kada ih svi ispituju kada će se udati. Nevidljivo se osjećaju jer ih mnogi u društvu doživljavaju manje vrijednima zbog toga jer se nisu udale, ali i zato jer društvo ne prepoznaje njihove potrebe koje su nešto drugačije', pojasnio je Larry Ganong sa Sveučilišta Missouri.

Zanimljivo je da se žene sa stigmom usidjelice najteže nose od 25. do 35. godine života. Nakon 35. prestaju obraćati pažnju na komentare okoline te počinju zaista uživati u svom samačkom statusu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više