Obitelj i dom I DALJE SMO SEKSISTI

Muška imena gotovo uvijek dolaze ispred ženskih

  • Autor: tportal.hr
  • 15.3.2010 10:46:32
  • 15.3.2010 9:41:38

Eva i Adam, Julija i Romeo, lady Di i princ Charles. Izgleda li vam čudno ovakav poredak riječi? Naravno, jer smo naviknuli da muško ime ide uvijek prije ženskog

Naša sklonost da uvijek stavljamo muško ime prije ženskoga utemeljena je na dubokoj tradiciji, tvrde psiholozi. Čak i fraze poput 'gospodin i gospođa' te 'njegov i njezin' imaju korijene u gramatici koja je usredotočena na muški rod, a stvorena je prije više stotina godina, kada se vjerovalo da žene kao slabiji spol trebaju dolaziti iza muškarca i u rečenici.

Peter Hegarty sa Sveučilišta Surrey proučavao je poredak muških i ženskih imena u rečenicama te otkrio da u 80 posto slučajeva muško ime dolazi prije ženskoga. To je slučaj i kod najpoznatijeg ljubavnog para na svijetu, Romea i Julije, a kad bi netko rekao njezino ime prije njegovog, drugima bi to zvučalo čudno.

'Čak i danas, nakon više stotina godina, i dalje smo pod utjecajem spolnih stereotipa kad je riječ o muškim i ženskim imenima u rečenicama. Uvijek ćemo staviti muško ime prije ženskog, a to je donekle seksizam', istaknuo je dr. Hegarty.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više