ISTRAŽIVANJE

Pas i dijete pobuđuju iste emocije

15.01.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Vlasnici pasa tijekom igre s ljubimcima proživljavaju iste emocije kao što ih doživljavaju roditelji brinući se za svoje dijete

Naime, japanski znanstvenici su otkrili da igranje sa psom potiče izlučivanje istih hormona kao i briga za novorođenče. Radi se o hormonu oksitocinu koji je odgovoran za 'povezivanje'. To je hormon koji olakšava društveni kontakt. Osim toga, pomaže majkama da se povežu sa svojom novorođenčadi. On je također hormon koji pomaže u borbi sa stresom i depresijom.

Znanstvenici su naime, ispitivali urin 55 vlasnika pasa, koji su dobili zadatak da se pola sata igraju sa svojim ljubimcima.
Jednom dijelu ispitanika rečeno je da uspostave kontakt očima sa svojim ljubimcem, a drugi su trebali izbjegavati kontakt očima.

Oni koji su tijekom igre uspostavili kontakt očima sa svojim psom i koji je trajao u prosjeku dvije i pol minute proizveli su 20 posto više oksitocina. Kod vlasnika koji pak nisu smjeli pogledati svoje pse zabilježen je pad tog hormona.
Istraživači koji su provodili istraživanje slažu se da igra sa psom može poboljšati raspoloženje, pa čak i ukloniti simptome tjeskobe i depresije.