Obitelj i dom JA U TIMU

Ako želite sretniji brak, češće koristite 'mi'

  • Autor: tportal.hr
  • 1.2.2010 9:11:28
  • 1.2.2010 8:00:00

Nova studija pokazuje da su parovi koji referiraju na sebe s 'mi' umjesto 'ja' ili 'ti' sretniji zajedno

Ako vidite sebe i svog partnera kao jedno, vjerojatnije je da ćete izdržati teške dane, pokazuje nova studija. Znanstvenici su analizirali 154 parova u srednjoj dobi za vrijeme svađa. Diskusije onih koji koriste 'mi' prošle su brže i lakše. 'Ja' parovi pokazali su se nezadovoljni jedni drugima.

Prema novoj studiji kalifornijskog Sveučilišta u Berkleyju, 'we-ness' (mi-ski) jezik je koji govore supruge bolje u rješavanju problema u vezi. Studija također povezuje zamjenice odvojenosti s nesretnim brakovima pogotovo u starijih parova. No, stariji parovi također više koriste 'mi' nego mlađi. Vjerojatno se radi o tome da prevladavanje životnih nedaća i podizanje obitelji daje parovima veći osjećaj zajedništva.

'Individualnost je duboko usađena kvaliteta u američkom društvu, no u sferi braka, da bi se bilo dio 'nas', isplati se odreći dijela 'ja'', kaže Robert Levenson, profesor psihologije i jedan od autora studije objavljene u časopisu o psihologiji i starenju.

Ranije studije ukazivale su koliko su 'ja' i 'mi' jaki indikatori koliko su mlađi parovi sretni zajedno. Upotreba 'mi' u jeziku prirodni je plod osjećaja partnerstva i sigurnosti koja proizlazi iz zajedničkog hvatanja u koštac s problemima, kaže drugi autor studije, Benjamin Seider.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više