U RANOJ TRUDNOĆI

Jednostavan krvni test otkriva spol djeteta

19.01.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Roditelji da bi doznali spol djeteta neće više morati čekati drugo tromjesečje, već će to moći saznati odmah na početku trudnoće jednostavnim krvnim testom

Krvni test može se napraviti već u ranoj trudnoći i s velikom točnošću utvrđuje spol djeteta, tvrde nizozemski znanstvenici. Test je važan i zbog toga što je u nekim slučajevima zbog medicinskih razloga potrebno ranije utvrditi spol djeteta. Dosad se to moglo napraviti tradicionalnim invazivnim testom poput amniocenteze koji nije posve bezopasna jer nosi, doduše mali, rizik od pobačaja.

U zadnjem istraživanju koje je objavljeno u časopisu Obstetruics & Gynecology nizozemski znanstvenici su otkrili da je metoda krvnog testiranja koje koriste u svom centru sa stopostotnom točnošću utvrđuju spol fetusa u skoro 200 trudnica.

No, najzanimljivije je to što njihova saznanja pokazuju učinkovitost krvnih testova u rutinskoj praksi, a ne samo u postupku istraživanja. Zasad još nije poznato koliko bi takvi testovi koštali, kao ni kad bi se mogli početi koristiti u praksi.