Obitelj i dom ŽIVOT U TEŠKIM VREMENIMA

Mlade danas sve češće pogađaju depresija i anksioznost

  • Autor: tportal.hr
  • 13.1.2010 9:17:07
  • 13.1.2010 8:33:38

Mladi danas češće obolijevaju od mentalnih poremećaja nego u doba Velike depresije, pokazuje istraživanje Sveučilišta San Diego

Mladi su danas pod veliki pritiskom. Najnovije istraživanje pokazuje da ih sve češće pogađaju anksioznost, stres i depresija.

Uočeno je da se u turbulentnom vremenu ekonomske krize mentalni poremećaji kod mladih pojavljuju pet puta češće nego što je to bio slučaj kod njihovih vršnjaka u također kriznom dobu Velike depresije.

Odgovarajući na pitanja o svojim problemima, mladi su istaknuli da su danas više izloženi stresu nego prije i od njih se očekuje samo uspjeh u svakom pogledu, a posebno na fakultetima.

'Mladi u doba Velike depresije nisu morali toliko pažnje posvećivati akademskom obrazovanju. Oni su trebali samo pomagati svojim roditeljima u poslu i životu. Mi danas moramo ostvarivati velike uspjehe kako bismo zadovoljili roditelje i društvo', istaknula je jedna od ispitanica koja je sudjelovala u istraživanju.

Neki stručnjaci kažu da nije riječ o većoj pojavnosti mentalnih poremećaja među mladima. Tvrde da su danas samo dostupne bolje dijagnostičke metode koje lako određuju bilo kakav mentalni poremećaj, a što nije bilo tako u doba Velike depresije.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više