EFEKTNE PROMJENE

Dekorativnim tkaninama osvježite prostor

Bionic
Reading

Primjena dekorativnih tkanina je odličan način za brze i efektne promjene u prostoru i sezonska osvježenja, a odabir tkanine treba biti prilagođen budućoj namjeni, koja može imati isključivo dekorativnu ili dekorativno-funkcionalnu ulogu

Prostorne ugođaje u stambenim interijerima uvelike definiraju dekorativne tkanine, koje se primjenjuju u obliku zavjesa, zastora, prekrivača, presvlaka, dekorativnih jastučića, stolnih prostirki, obloga sjedećih garnitura, fotelja, stolica... Najviše se koriste u dnevnim boravcima, a mogućnosti kvalitetnog kombiniranja uzoraka i materijala postižu se primjenom tkanina sa srodnim bojama i uzorcima na zastorima, garniturama za sjedenje, stolcima, stolnim prostirkama...

Za dječje sobu se preporučuju tople boje

Zavjese imaju isključivo dekorativnu ulogu, a kod njihovog odabira treba voditi računa o tome da propuštaju što veću količinu prirodne svjetlosti, dok zastori mogu biti puniji u svom sastavu te tamniji ili s izraženijim uzorkom. Presvlake dekorativnih jastučića treba izabrati u skladu s postojećim bojama interijera ili njima svjesno napraviti naglaske intenzivnijom ili kontrastnom bojom te uzorkom materijala.

Funkcionalno dekorativna uloga tkanina nameće odabir u kojem je osim estetskih kriterija bitan i onaj koji se javlja uz osjet dodira. Dekorativne tkanine, koje se u prostoru pojavljuju kao obloge stolica, garnitura za sjedenje ili prekrivače, u direktnom su kontaktu s kožom te je osjet ugode, koji se u ovom kontaktu javlja, jedan od ključnih faktora konačnog odabira.

Dječje sobe su idealne za primjenu dekorativnih tkanina u obliku zastora, obloga radnih stolica, prekrivača za krevete, fotelje… U ovim prostorima se preporučuju tkanine toplih i otvorenih boja, cvjetnih ili geometrijskih oblika i prirodnih sastava. Dječje sobe trebaju biti tople i temperamentne, pa se odabir dekorativnih tkanina treba prilagoditi ovom zahtjevu.

Budući da je spavaća soba mjesto za opuštanje, tkanine koje definiraju konačan ugođaj trebaju biti ugodne na dodir i pogled. Nježne boje i sitniji uzorci primjereni su ovom prostoru, koji već na prvi pogled mora ostavljati opuštajući dojam. Osim za zastore, prekrivače za krevete i dekorativne jastučiće, tkanina se može upotrijebiti i kao obloga visokog dominantnog uzglavlja kreveta. Jednobojne tkanine na uzglavlju naglašavaju se različitim vrstama štepova, koji stvaraju dodatne dekoracije.

Dodatni šarm kuhinja, a osobito rustikalnih, postiže se primjenom dekorativnih tkanina kao stolnjaka, zavjesica na elementima sa staklenim vratima, dekorativnih jastučića na stolicama, primjenom dekorativnih kuhinjskih krpa….

     

Mogućnosti odabira dekorativnih tkanina i stvaranja raznovrsnih prostornih ugođaja njihovom primjenom gotovo su neograničene. One će jednako uspješno obogatiti i naglasiti stilske, rustikalne ili ultramoderne interijere. Poigrajte se tkaninama, bojama i uzorcima te dajte novi identitet svom domu!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr