ZAŠTO JE NEBO PLAVO

Dječja pitanja koja izluđuju roditelje

08.01.2010 u 13:58

Bionic
Reading

Većina roditelja često se nađe u situaciji da ne zna kako odgovoriti na dječja pitanja koja golicaju njihovu maštu. To i ne čudi, jer kako objasniti petogodišnjaku zašto je nebo plavo ili more slano

Istraživanje provedeno na 2500 roditelja pokazalo je da se mnogi od njih nađu u nelagodnoj situaciji kad im dijete postavi pitanje na koje ne znaju odgovoriti.

Zbog toga što ne znaju odgovore na ta pitanja roditelji najčešće izmišljaju odgovore, priznali su u istraživanju. Najgora su im matematička i znanstvena pitanja, a 58 posto ih priznaje da ne znaju kako bi djeci odgovorili na pitanje zašto je nebo plavo, a 67 posto ih priznaje da nemaju pojma kao bi objasnili kako nastaje struja.

No roditelji muku muče i s nekim lakšim pitanjima. Gotovo četvrtina ih je priznala da najčešće izmisli odgovor na pitanje odakle dolaze djeca. Tako je 72 posto njih odgovorilo da ih donose rode.

Posebno su, pokazalo se, izazovna pitanja vezana uz boga i religiju. Kad djeca pitaju što se dogodi kad umremo oko 40 posto roditelja odgovara da se odlazi u raj ili pakao, a četvrtina kaže da postaju anđeli.

Top 20 pitanja koja izluđuju roditelje:

Kako se radi struja?
Što su to crne rupe?
Što je beskonačnost?
Zašto je nebo plavo?
Zašto imamo prijestupne godine?
Kako ptice lete?
Zašto plačemo kad siječemo luk?
Odakle dolazi vjetar?
Zašto je more slano?
Koliko je svijet velik?
Što se dogodi s nama kad umremo?
Što su to primarni brojevi?
Je li bog stvaran?
Kako nastaje grmljavina?
Zašto trepćemo?
Odakle dolaze bebe?
Kako avioni lete?
Što je to vrijeme?
Kako se Djed Božićnjak spusti niz dimnjak?
Odakle dolazi voda?