STILSKA ČISTKA

Osvježite dom prije blagdana

Bionic
Reading

Predblagdansko vrijeme često je rezervirano za 'velika pospremanja' i čistke kojima će se prostor osvježiti, osloboditi suvišnih stvari te zasjati u pravom blagdanskom sjaju

Vremenom se nagomilavaju predmeti, ali i elementi namještaja pa prostor postaje sve 'manji' zbog zagušenosti. Da biste 'čistku' mogli provesti na pravi način, potrebno je prije bilo kakvih intervencija analizirati stvarne potrebe i prostorne mogućnosti. Odijelite predmete koji su u upotrebi od onih bez kojih se može, sagledajte mogućnost smještaja novog elementa koji će zamijeniti više manjih u prostoru i tako ga pročistiti, analizirajte količinu svjetlosti i po potrebi je korigirajte primjenom nježnih i toplih boja na zidovima.

Ličilački radovi idealni su za brze i efektne promjene prostora, a za manje površine mogu se obaviti po principu 'uradi sam'. Osim ličenja zidova, brze i vidljive promjene postižu se promjenom zavjesa i zastora, prekrivača ili podnih prostirki. Ako doista imate problema s manjkom prostora i viškom stvari, obavezno primijenite jednobojne zavjese, zastore i tepihe ili one s vrlo diskretnim uzorkom. Boje trebaju biti što svjetlije, a zavjese što prozračnije radi boljeg propuštanja svjetlosti. Efekt dobre osvijetljenosti može vizualno povećati prostor i učiniti ga ugodnijim.

Dojam opterećenosti prostora često stvaraju ukrasni predmeti, slike i skulpture, kojih ima u prevelikom broju ili nisu postavljeni na pravilan način. Ako se ne možete odvojiti od dragih predmeta, pozabavite se njihovim smještajem na način da ih grupirate na policu ili zid te tako stvorite 'galerijsku' zonu kako biste pročistili ostale dijelove prostora.

Stilska raznolikost može pojačati zagušenost i opterećenost, stoga budite pažljivi prilikom miješanja stilova. Rješenja mogu biti vrlo uspješna kada se radi o planiranom uređenju na ovaj način, ali problemi nastaju najčešće stihijskim miješanjem stilova, tj. zadržavanjem starih i dodavanjem novih elemenata namještaja, rasvjetnih tijela i ostalih predmeta.

Da biste rasteretili prostor, napravite 'stilsku čistku'. Pročistite prostor težeći minimalističkim geometrijskim oblicima. Ako vam se teško rastati od starih regala, jer su još uvijek dovoljno čvrsti i kvalitetni, zadržite njihovu konstrukciju i promijenite samo fronte koristeći npr. furnire, iverale, obično ili ukrasno staklo te ogledala. Odabir materijala prilagodite postojećoj konstrukciji i ne zaboravite: regali su opet u modi, a idealni su za pohranjivanje velikog broja predmeta, koji, ovisno o željama, mogu biti istaknuti ili skriveni. Odabir regala kao monolitnog elementa, u modernoj izvedbi, puno je bolje rješenje od više manjih elemenata, ako vam je doista cilj osloboditi i 'povećati' prostor.

Ako imate spremište, iskoristite ga maksimalno i sve suvišne stvari pospremite u njega. Na taj ćete način privremeno ukloniti drage predmete te ih prema želji ponovo vratiti u prostor. Ako pak nemate ovakvu prostoriju, suvišne predmete rasporedite u ormare drugih stambenih prostorija s ciljem maksimalnog rasterećenja dnevnog boravka u kojem će se zagušenost prostora najviše osjećati.

Premda je ponekad teško napraviti neke korake, prozračan i rasterećen prostor koji pruža ugodan ugođaj, sigurno je dovoljan povod za to.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.