VRIJEDNI SAVJETI

Pogreške u uređenju doma koje će vas koštati novca i vremena

25.02.2017 u 09:35

Bionic
Reading

Uređenje doma je dugotrajan proces, posebno ako krećete ispočetka, a čak i kada imate jasnu viziju u glavi, ne znači da će to uživo izgledati kako ste zamislili. Uskoro će zavladati ljepše i toplije vrijeme i imat ćemo više volje za uređenje ili osvježenje doma, a do tada stignete napraviti plan i uzmite ove česte pogreške u uređenju doma u obzir

Želite da sve bude što prije gotovo

Čak i kada imate jasnu viziju kako će izgledati pojedina prostorija, nije lako odmah sve namjestiti do zadnjeg detalja. Savršeni detalji traže se dulje vrijeme i teško ih je pronaći u kratkom roku, a preporuka dizajnera interijera je da ne brzate ni s većim komadima. Tek nakon što se uselite u preuređeni dom, s vremenom ćete primijetiti da, primjerice, u blagovaonici možete imati veliki stol jer neće ometati funkcionalnost ili da je dnevni boravak prepun dnevnog svjetla te ćete radije odabrati zavjese od punije tkanine. Za dobar dizajn treba vremena i šteta bi bilo ispucati budžet prije vremena.

A što treba napraviti prije useljenja?

Ukratko, sve velike radove jer nikako vam neće biti lijepo probuditi se ujutro pa slušati majstore koji bruse parkete. Ako je ikako moguće, pronađite drugi smještaj dok se ne završe svi veći radovi.

Koliko god računali, potrošit ćete više

Rijetko kome uspije ostati unutar budžeta ili čak uštedjeti kod većih uređenja ili renovacija pa nakon nekoliko računica onu konačnu uvećajte za deset posto. To je jedno od pravila dizajnera interijera jer znaju da u pravilu uvijek dolazi do nepredviđenih troškova. Ako vam se dogodi da je budžet potrošen, a vi morate birati između novih pločica za kupaonicu i sličnih većih radova, uložite u njih, a namještaj i sve što možete ostavite za kasnije. Pločice, parkete ili primjerice stolariju nećete mijenjati godinama pa je to uvijek dobro uložen novac. Osim toga, nekako ćete se snaći bez kuhinjskog stola ako baš morate ili želite određenu sjedeću garnituru pa se isplati pričekati koji mjesec više.

Boja zidova nije uvijek onakva kakvom se čini

Bojenje zidova čini se tako jednostavnim da ne vidite ikakvu posebnu zamku, ali mogli biste se spotaknuti već na početku, kod biranja boje. Boja u posudi, a kamoli ona na papiru, najčešće nije vjerna onoj kakva će krasiti vaš zid. Jedini način da dobijete što želite jest da uzmete nekoliko uzoraka i njima obojite dio zida. Kako se mijenja svjetlo u domu tijekom dana, a posebno uvečer pod umjetnom rasvjetom, i boja na zidovima neće biti sasvim ista. Stoga je mudro uzeti koji dan više za ovaj posao i utvrditi koju nijansu točno želite.

Omiljeni čupavac stvar je prošlosti

Pop Sugar piše kako dizajneri interijera više ne mogu smisliti popularni čupavac, a razloga ima na biranje. Onaj najvažniji je da nimalo nije higijenski jer ga je itekako teško održavati čistim. Njegove duge dlake idealne su za neželjene podstanare pa ćete uz grinje imati i mrvice s prašinom koju je teže očistiti. Sauganjem ih je jako teško očistiti i na kraju ćete imati prljav tepih koji će vam se gaditi. Stoga je ovo jedno jako zgodno upozorenje da nabavite neki drugi tepih. Trenutno su u modu tepisi od čvršćeg tkanja i prirodnih materijala poput jute. Imaju nisku floru i lako se održavaju pa je to dobra zamjena za omraženi čupavac.

Sjedeća garnitura u jarkoj boji

Bez obzira na to koliko volite boje, dobro razmislite prije nego odaberete sofu, fotelje ili sjedeću garnituru u nekoj upečatljivoj nijansi jer se radi o većem izdatku i takve stvari biramo za desetak i više godina. Dok šećete trgovinama, takvi će se komadi izdvojiti i učiniti odličnim odabirom jer su energični i veseli, ali nakon nekog vremena će vam dosaditi. Osim toga, puno je teže graditi uređenje oko takvog komada namještaja i sve drugo mora biti itekako neutralno.

Dobro razmislite što se isplati renovirati

Pojedini komadi namještaja ispast će prelijepo nakon malo njege novom bojom ili tkaninom, ali treba dobro procijeniti koliko se to isplati. Tapeciranje namještaja je, primjerice, poprilično skupo pa odvagnite koliko vam taj komad namještaja znači i u kakvom je točno stanju.