EKO INICIJATIVA

Plastični štapići za uši odlaze u povijest

14.02.2017 u 18:36

Bionic
Reading

Multinacionalna kompanija Johnson & Johnson planira zaustaviti prodaju plastičnih štapića za uši u pola zemalja svijeta u sklopu kampanje za smanjenje onečišćenja mora

Kao zamjenu za plastične štapiće za uši s pamučnim vrhom, kompanija Johnson & Johnson planira koristiti papir kao glavnu sirovinu.

'Pozdravljamo potez kompanije Johnson & Johnson za uvođenje promjena u materijalu proizvoda kao što su štapići za uši. To je važan dio rješenja rastućeg problema 'plastičnog' onečišćenja mora', izjavljuje doktorica Clare Cavers iz škotske ekološke organizacije Fidra koja godinama vodi kampanju kojom škotske potrošaće potiče na prestanak korištenja klasičnih štapića za uši.

Prošle godine, društvo za očuvanje mora u javnost je izašlo s podatkom u kojem štapiće za uši nazivaju šestim najčešćim prizorom i onečišćivačem na britanskim plažama.

Iako je štapiće za uši nakon uporabe potrebno odložiti u koš za smeće, brojni korisnici ih bacaju u wc zbog čega često završavaju na plažama nakon prolaska kroz kanalizacijski sustav.

Plastični predmeti, uključujući štapiće za uši, svijetu prirode odupiru se stoljećima, a pritom na sebe privlače mnoštvo kemikalija.

'Svjesni smo činjenice da naši proizvodi direktno utječu na okoliš i to je jedan od razloga zašto smo aktivno uključeni u zamjenu plastičnih štapića za uši papirnatim', izjavljuje marketinški menadžer kompanije Johnson & Johnson, Niamh Finan.