Obitelj i dom ŠTETNE ZA ZDRAVLJE

Trećina igračaka u SAD-u sadrži opasne sastojke

Trećina igračaka koje se prodaju u SAD-u sadrži toksične proizvode, pokazalo je ispitivanje američkog instituta za potrošače o nekoliko stotina proizvoda, objavljeno u srijedu, usred božićnih kupovina

The Ecology Center, koji objavljuje ispitivanje na svojoj stranici HealthyStuff.org, testirao je gotovo 700 igračaka i otkrio da 32 posto sadrži teške metale ili kemijske proizvode opasne po zdravlje, poput olova, kadmija, arsena i merkurija.

Center, međutim, bilježi da je nakon povlačenja iz prometa nekih igračaka zbog olova u SAD-u 2007, od milijuna igračaka često uvezenih iz Kine, omjer igračaka koje sadrže metal štetan po živčani sustav jako pao.

'Broj proizvoda koji sadrže previsoku razinu olova pao je za dvije trećine nakon 2007.', ističe The Ecology Center, uz napomenu da je 18 posto testiranih igračaka sadržavalo razinu višu od one koju su prihvatile savezne vlasti (300 čestica po miligramu).

Među tim igračkama su popularni proizvodi poput biciklića za Barbie, pončo za djecu iz Wal-Marta ili ručne torbice od plastike s likom lutke Dore.

Među drugim toksičnim proizvodima oko 3,3 posto igračaka pokazalo je visoku razinu kadmija, metala koji može naškoditi bubrezima i jetri. Arsen je uočen u istim količinama u 1,3 posto igračaka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više