MRSKI PROBLEM

Što učiniti kada se u cipele zavuče neugodan miris

21.01.2017 u 09:57

Bionic
Reading

Sigurno ste se barem jednom susreli s cipelama koje odjednom imaju grozno neugodan miris i iako to nije tema o kojoj se rado govori, ima načina da ga se riješite prije nego što potražite nove

Neugodne mirise iz cipela uzrokuju vlaga i bakterije koje se brzo šire i ovaj je problem ponekad gnjavaža čak i kada se radi o kvalitetnom paru. Tenisice možemo lako oprati, ručno ili u perilici rublja, ali s cipelama treba tražiti neko drugo rješenje. Za početak maknite uloške ako ih imate, iako neki kažu da se mogu oprati na nižim temperaturama. Prije nego što ih vratite ili stavite nove uloške, dodatno se osigurajte i očistite unutrašnjost nekom od ovih metoda.

Soda bikarbona

Ona je idealan saveznik kod čišćenja doma na prirodan način, ali se i najčešće spominje kao uspješan trik kojim ćete se riješiti tog neugodnog mirisa u cipelama. Sodu bikarbonu treba usuti u cipele, ostaviti preko noći pa idući dan dobro iščetkati. Oni koji su se već susretali s ovim problemom obično stave prstohvat sode bikarbone u cipelu nakon nekoliko ili čak svakog nošenja kako bi spriječili pojavu neugodnog mirisa.

Alkohol i eterično ulje

Budući da alkohol dezinficira, a eterično ulje će dati malo mirisa, to je dobra kombinacija za uklanjanje neugodnih mirisa. Složite otopinu s vodom, malo alkohola i nekoliko kapi eteričnog ulja pa ravnomjerno špricnite u cipelu. Pustite da se posuši. Umjesto osvježavajućih mirisa kao što je limun, probajte kombinirati eterično ulje čajevca jer je poznato da dobro djeluje protiv bakterija i gljivica.

Mirisne maramice za sušilicu

Ovoje zgodna prva pomoć protiv neugodnog mirisa ako ih već imate kod kuće. Ugurajte u cipele i neka stoje dok ih ne zatrebate. Te bi maramice trebale bi upiti višak vlage i ostaviti cipele mirisnima.

Vrećice od crnog ili zelenog čaja

Kako ove vrste čaja imaju tanin odnosno polifenolni spoj koji je između ostalog djelotvoran u ubijanju bakterija, preporuka je staviti vrećice crnog ili zelenog čaja u cipelu. Treba ih prokuhati kao da radite čaj, pustiti da se malo ohlade pa ostaviti u cipele na sat vremena. Nakon toga papirnatim ručnikom obrišite čaj koji se iscijedio i pričekajte da se unutrašnjost osuši.

Zrna kave

Poznato je da kava jako dobro upija neugodne mirise pa se primjerice zbog toga zrna stavljaju u hladnjak. Isto se tako zrna mogu staviti i u cipele na nekoliko sati.

Sprej

Možete probati i sa sprejevima, a njih ima u trgovinama i ljekarnama. Moguće je da neugodan miris uzrokuje i problem stopala pa nije zgorega provjeriti imate li problema s gljivicama ili kakvim drugim bakterijama, a one se lako prenose u cipelu preko čarapa.