NOVI TRENDOVI

Ovo je najpoželjniji stil uređenja doma

21.01.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon danskog koncepta življenja nazvanog hygge u 2017. godini popularan će biti novi skandinavski trend - lagom. Ovaj švedski način života bazira se na pronalasku životne ravnoteže u svemu što radimo te uživanju u malim stvarima. Zagovaratelji trenda lagom ekološki su osviješteni, racionalno raspolažu novcem i žive unutar minimalistički uređena četiri zida, a ključ ove životne filozofije je umjerenost

Već smo vas upoznali s danskim stilom življenja hygge, koji je obilježio proteklu godinu, a odnosi se na udobno odijevanje, ugodan ambijent i uživanje u svakom slobodnom trenutku. Ovu hedonističku filozofiju življenja, koja uključuje bogatstvo svijeća, mekanih pokrivača i jastuka kojima ćete ispuniti prostor doma, udobnu odjeću od kašmira i topao ambijent kamina iz kojeg pucketa vatra, u 2017. godini zamijenio je nešto ekonomičniji skandinavski stil lagom

Švedski koncept pod nazivom lagom označava životnu umjerenost, a potražite li ga u urbanom rječniku, pronaći ćete opis – 'ni previše ni premalo'. Ovaj novi stil življenja poziva na praktičnost, funkcionalnost, umjerenost i održivost, bez pretjerivanja u svemu što radite. Lagom teži minimalizmu u uređenju prostora, a slično je i na svim drugim područjima na koja se odnosi.

Odbacujući kapitalizam i potrošačko društvo, cilj lagoma je pronaći životnu ravnotežu na svakom koraku, odnosno racionalnost, osviještenost i održivost, počevši od okruženja u kojem se nalazimo, rituala, potrošačkih navika, pa sve do najsitnijih detalja koji čine promjenu na bolje.

Ovaj se švedski stil vrlo jednostavno može objasniti na primjeru mlijeka. Umjesto punomasnog ili gotovo bezmasnog mlijeka, najbolji je odabir mlijeko sa srednjim postotkom mliječne masnoće. Jednako tako, možemo ga usporediti sa švedskim stilom uređenja interijera, za koji vrijedi pravilo funkcionalnog dizajna, bez suviše detalja i ukrasa

Najbolje od svega je to što je najnoviji skandinavski stil praktičan, ugodan za oko, ekonomičan i ekološki prihvatljiv izbor za sve koji ga odluče isprobati. Ne budite nevidljivi, ali ne budite ni prenapadni, ne pretjerujte ni u ničemu, ali ne budite indiferentni, nađite sredinu u svemu što radite i vaš će život biti totalno lagom


Kako živjeti lagom?

Budite svjesni svojih potrošačkih navika

Promijenite li neke svakodnevne navike, to može bitno utjecati na vaš novčanik i stanje na računu. Tijekom kupovine budite umjereni i uvijek dva puta odvažite je li vam nešto uistinu potrebno. U kupovinu namirnica radije otiđite dva puta mjesečno i odredite budžet koji ćete potrošiti nego da svaki dan pomalo kupujete. Na taj način iskoristit ćete preostale namirnice koje možda ne biste inače upotrijebili za ručak i uštedjeti novac, umjesto da svakodnevno kupujete nove namirnice.

Ne kupujte ono što vam je nepotrebno samo zato što je na akciji. Akcije nas privlače i stvaraju iskrivljenu sliku da ćemo uštedjeti, iako ćemo zapravo potrošiti novac. Često kupimo više istih stvari samo zato što su na sniženju, a potrebna nam je jedna ili nijedna od njih. Kada naučite racionalno raspolagati kućnim budžetom, bit će vam mnogo lakše, a imat ćete i više novca za neka korisnija ulaganja, poput putovanja ili opremanja doma.

Budite ekološki osviješteni

Pridržavajući se svakodnevno malih, no za planet značajnih navika, ne samo da ćete uštedjeti više novca, već ćete pozitivno utjecati na okoliš. Nemojte pomisliti da zvučimo otrcano kada vam kažemo da gasite svjetla za sobom. Na taj način štedite energiju, bitnu gotovo koliko je to i voda, a koju je potrebno umjereno trošiti. Ne puštajte vodu da teče prilikom pranja suđa, tuširanja ili pranja zubi ako vam nije potrebna, a možete je uštedjeti i tako da u vodokotlić ubacite njome napunjenu plastičnu bocu koja će smanjiti potrošnju.

Nemojte bacati hranu
, već napravite plan kuhanja za svaki dan kako vam se ne bi dogodilo da vam propadne neka od namirnica. Također vodite računa o grijanju. Nemojte puštati radijatore i grijalice da gore cijeli dan i noć. Nabavite regulator topline koji će regulirati toplinu umjesto vas i štedjeti energiju.


Kada odlazite u kupovinu, uvijek u torbi ponesite nekoliko plastičnih vrećica kako ne biste stvarali dodatan nerazgradivi otpad. Umjesto običnih žarulja koristite one štedne. Isto tako, ne koristite osvježivače zraka i slične preparate u spreju jer stvaraju ozonske ruke u atmosferi. Razmislite na koje sve načine možete promijeniti svoje navike i očuvati planet.

Ne dozvolite da posao preuzme vaš život

Čak i ako provodite osam sati za radnim stolom, postoje načini da prilagodite svoj poslovni život lagomu. Uživajte u pauzi za ručak. Nemojte jesti za radnim stolom dovršavajući pritom posao, već otiđite u šetnju ili na kavu s prijateljima. Ugasite internet i utišajte notifikacije na poslovnom mobitelu nakon što završite s radnim vremenom. Posao će biti tu i ujutro, kada se probudite. Imajte na umu to da nakon posla učinite nešto za sebe i vratite se na posao odmorni i svježi.

Prihvatite stvari onakve kakve jesu

Iako vas Instagram može zavarati i dati vam dojam da su svi bogatiji, zgodniji i uspješniji od vas, istina zapravo nije ni blizu. Prihvatite li to, život će vam biti jednostavniji. Nemojte biti opterećeni nebitnim stvarima, a još manje onime što će netko misliti o vama. Odbacite nerealna očekivanja i opustite se. Uživajte u svakom trenutku i u stvarima koje vas čine sretnima, umjesto u onome što vam nameće društvo.


10 stvari koje su totalno lagom:

• reciklirani namještaj
• sobne biljke
• ekonomična rješenja za skladištenje stvari i hrane
• poklanjanje odjeće potrebitima
• kućanski aparati koji štede energiju
• platnena vrećica za kupovinu
• eterična ulja
• opuštajuća kupka
• boravak u prirodi
• minimalistički dizajn