VJEČNA DILEMA

Prašak, gel ili kapsule: što će najbolje oprati rublje

18.01.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Naše su bake rublje prale ručno sapunom, a mi imamo moderne perilice i desetke raznih deterdženata, no problem koji muče mnoge je koji od svih tih sredstava pere kako treba

Razvojem industrije u trgovinama police su postale prepune različitih deterdženata za pranje rublja. Počevši od prašaka koji postoje za određene temperature pranja i vrsta tkanine pa do dodanih mirisa ili oznaka da su najbolji za osjetljivu kožu, gelova, kapsula pa čak i zrnaca, uopće nije lako zaključiti što će imati najbolji učinak.

Mnogi su iskustvom došli do zaključka što je najbolje za njihovo rublje pa će jedni reći da bijelo rublje peru isključivo klasičnim praškom, a onaj u boji obavezno gelom. Drugi su pak isključivo za prašak, a treći misle da ništa ne pomaže ako ne koristimo najviše temperature koje će dobro iskuhati bijeli veš ili mrlju na odjeći tretiramo čim se dogodi. Uza sve to postoje proizvodi koji garantiraju bjelinu pa najbolje uklanjaju mrlje ili čuvaju svježinu, a omekšivače ili maramice za skupljanje boje nećemo ni spominjati. Na neka pitanja o kvaliteti odgovore su pokušali dati predstavnici te industrije i objasniti prednosti i mane svakog proizvoda.

Klasični prašak

Prašak je, čini se, za koplje bolji od ostalih proizvoda u nekoliko kategorija. Nešto je jeftiniji od tekućeg, ekološki pakiran ako kupujete velika pakiranja u kutijama, ali i ima dulji rok trajanja. Puno je važnije to da se stručnjaci slažu u tome da u pojedinim slučajevima može bolje oprati rublje od primjerice tekućeg deterdženta. Tu se misli na neugodne mirise, mrlje od blata ili trave i krvi na odjeći.

'Prašak ima efektniju tehnologiju izbjeljivanja i zato bolje uklanja određene mrlje', rekla je za Reviewed jedna od vodećih znanstvenica u tvrtki Tide, Elaine Cella. Objašnjava kako se u prašak može staviti izbjeljivač koji ne sadrži klor, ali nije pogodan za gel deterdžente jer prebrzo propada. Prašak je, kažu, najbolja opcija i ako imate tvrdu vodu.

No postoje i neke mane. kod pakiranja u kartonu treba paziti da se kutija slučajno ne namoči. Druga je mana to što kod mrlja najčešće treba napraviti pretpranje, a još bolje, staviti pastu koja ide direktno na mrlju. Tada su rezultati čišćenja puno bolji.

Gel ili tekući deterdžent

Njegove su prednosti to da također skida određene tipove mrlja. Od bijelog je praška bolji ako su na odjeći masne i uljne mrlje, ako je zaprljana ostacima hrane ili je prljavština raspršena u točkicama odnosno tragovima. U odnosu na prašak, gel je uvijek skuplji i ne postoji ekološki prihvatljivo pakiranje.

A budući da je u tekućem stanju, gel ne može istovremeno kombinirati tehnologiju za izbjeljivanje i miris. Ako se kombiniraju, miris brzo hlapi pa je zapravo gel idealan za pranje takozvano šareno rublje budući da nema izbjeljivač. Osim toga, takva se odjeća pere na nižim temperaturama i gel će se sigurno rastopiti, a moguće je da će prašak ostati u grudama i na tkanini. Nije loše to što nema izbjeljivač jer tako čuvate odjeću.

Kao što od praška i malo vode možete složiti pastu i utrljati direktno na mrlju, isto možete učiniti i s tekućim deterdžentom. To je zgodno za ovratnike na košuljama u boji ili slična mjesta koja se malo više prljaju.

Kapsule

Nisu nove na tržištu, ali do sada se pokazalo da im je najveća prednost to što su već u potrebnim dozama i lako je njima rukovati. Važno ih je ubaciti u bubanj perilice prije nego stavite odjeću. Nakon što su ih izumili, bilo je velikih problema jer su djeca često mislila da se radi o slatkišima. Kasnije su ih počeli pakirati u manje šarene paketiće, ali opreza nikad dosta.