ZA MALE PACIJENTE

Humanitarna prodajna izložba 'Leptiri za leptire'

03.12.2009 u 12:15

Bionic
Reading

Fotografkinja Ariana M. Miljević i dizajnerica umjetničkog nakita Andreja Šćuric u galeriji Cro Art Photo Club u Zagrebu izložile su i ponudile na prodaju svoje leptire viđene umjetničkim okom. Sav prihod namijenjen je djeci leptirima, mališanima oboljelim od strašne i teške bolesti bulozne epidermolize

U organizaciji Udruge Debra, a na prijedlog umjetnica Ariane Meleš-Miljević i Andreje Šćuric, u u Zagrebu je 3. prosinca, u galeriji Cro Art Photo Club, otvorena humanitarna prodajna izložba fotografija i umjetničkog nakita 'Leptiri za leptire'. Posjetitelji će do zatvaranja izložbe 16. prosinca moći razgledati i kupiti leptire uhvaćene Arianinim objektivom te one vješto upletene u Andrejin umjetnički nakit od žice i poludragog kamenja. Kupovinom radova pomoći će nabavci osnovnog pribora za njegu rana 'djece leptira', malih pacijenata oboljelih od rijetke i teške kožne bolesti bolesti – bulozne epidermolize.

Tom prigodom, zahvaljujući donaciji tvrtke Metropolitan Studio i direktoru Alenu Malenici, predstavljena je i Prva hrvatska 3-D galerija 'Leptir' koja će postojati u virtualnom svijetu, na web stranicama udruge Debra. Metropolitan Studio samo za Debru razvija virtualni trodimenzionalni galerijski prostor u kojem će se neprestano održavati razne izložbe te će korisnici interneta moći u bilo koje doba dana, iz udobnosti vlastitog doma, razgledavati i kupovati umjetničke radove te tako pomagati članovima udruge. Izložbom 'Leptiri za leptire' galerija će otvoriti svoja vrata prvim posjetiteljima i kupcima.

Ariana Meleš-Miljević, nadarena fotografkinja zaljubljena u ljepotu prirode, idejna je začetnica izložbe. Rođena je u Zagrebu, no već godinama živi i radi u Njemačkoj gdje je dosad održavala samostalne izložbe. Specijalnost joj je makro fotografija popraćena izuzetnim darom zapažanja sitnih detalja koje, zaokupljeni svakodnevicom, uopće ne primjećujemo. Hrvatskoj javnosti predstavila se 2008. kao pobjednica na natječaju hrvatskog izdanja časopisa National Geographic u kategoriji 'Životinje'. Kreativna i upečatljiva fotografija puža osvojila je srca stručnog žirija i čitatelja, no tu nije bio kraj. Još jedna njezina pejzažna fotografija objavljena je i na međunarodnim stranicama časopisa, potvrđujući kvalitetu njezina rada.

Ariani se pridružila i mlada dizajnerica umjetničkog nakita Andreja Šćuric. Iako je školovanje pokušalo Andreju odvesti u sasvim drugom smjeru, poziv umjetnosti bio je jači. Andreja se ne odvaja od svog alata i izrađuje spretnim rukama nakit koji s lakoćom osvaja ne samo ženska srca, već i sve ljubitelje lijepog. Njezin nakit svojom jedinstvenošću i stilom zasjenjuje čak i najskupocjenije ogrlice, narukvice i naušnice te se uzdignuo visoko iznad svoje funkcije uljepšavanja, zalazeći u područje prave umjetnosti koja ponekad ostavlja bez daha. Naravno, njezin je nakit prepoznat te ga je u protekle četiri godine često izlagala u sklopu raznih događanja diljem Hrvatske – od Zagreba, Pazina, Višnjana, pa do Varaždina i Bjelovara. Za ovu su prigodu iz njezina srca i ruku poletjeli leptiri koji će ne samo doprinijeti ljepoti žena, već i učiniti dobro djelo.