UČINKOVITI SAVJETI

Kako očistiti snijeg i pripremiti se za velike minuse

14.01.2017 u 08:00

Bionic
Reading

U ove smo hladne zimske dane pripremili nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspješno očistite kućni prilaz i automobil, kao i sve na što trebate paziti u kući i izvan nje prilikom niskih temperatura koje će se spustiti i do -10 ˚C

Narednih nas dana očekuje snijeg u gotovo svim dijelovima Hrvatske čemu se zasigurno vesele oni najmlađi, međutim, osim snijega možemo očekivati i niske temperature do čak -10 ˚C što podrazumijeva i poledicu. Oni koji znaju da ih za vikend očekuje čišćenje snijega s prilaza i automobila kako bi izbjegli kazne i moguće ozljede, vjerojatno se snijegu manje vesele, no netko mora odraditi i to.

Pripremite se za snijeg

Prije nego što vas snijeg iznenadi, pripremite sve što vam je potrebno za čišćenje snijega. Ako već nemate lopatu, obavezno nabavite jednu. Mogu se kupiti po cijenama već od 80 kuna pa sve do nekoliko stotina kuna, ovisno o veličini i proizvođaču, a najčešće su u ponudi pvc ili aluminijske lopate i guralice za snijeg.


Također bi bilo dobro otići u nabavku hrane za vikend kako ne bi morali izlaziti iz kuće u slučaju mećave. Svakako ne zaboravite kupiti i krupnu sol za posipanje prilaza. Vreća od 10 kilograma košta otprilike 15 kuna, a od 25 kilograma 30 kuna, no živite li u stambenoj zgradi bit će vam dovoljno i manje pakiranje. Od pomoći vam može biti i sitni šljunak koji gradske službe često kombiniraju sa solju.

Imajte u vidu da u slučaju mećave ne izlazite iz kuće, osim ako to stvarno nije potrebno. Zbog niskih temperatura neizbježne su poledice na cesti, pa su i veće mogućnosti od ozljeda. Stoga radije ostanite u toplome i pronađite način da vam vikend prođe u zabavi unutar četiri zida. Morate li ipak izaći, imajte u vidu da se pri niskim temperaturama vrlo brzo stvara poledica, pa pripazite da ne nosite čizme s ravnim ili drvenim potplatom koji su klizavi i u kojima možete pasti.

Čišćenje zatrpanog prilaza

Prije nego izađete na snijeg, toplo se obucite. Planirate li se u dvorištu duže zadržati, bilo bi najbolje obući nepropusnu odjeću. Imate li problema s kralježnicom, radije gurajte snijeg, umjesto da ga podižete. Dižete li snijeg, sagnite se i pripazite da pritom leđa držite ravno, a težinu prebacite na kvadricepse jer tako postižete sustav poluge.

Ne morate nužno čekati da snijeg prestane padati jer, pada li snijeg tijekom cijelog dana i noći, ujutro vas može dočekati hrpa posla. Bilo bi najbolje čistiti prilaz u nekoliko navrata, dok je snijeg još mekan. Na taj način ćete si olakšati posao, umjesto da odjednom čistite veliku količinu tvrdog snijega. Nakon što očistite prilaz, obavezno posipajte sol kako bi onemogućili stvaranje leda.


Čišćenje automobila

Čišćenje automobila je također obavezno, jer osim što vam snijeg može smetati u vožnji, također rasipanje snijega tijekom vožnje može omesti i vozače iza vas, a za neočišćeni automobil možete zaraditi i kaznu.

Prije nego započnete čišćenje automobila, preporučuje se upaliti motor i ostaviti ga da radi dok ne završite, kako bi se automobil zagrijao, te kako bi lakše očistili snijeg. Oboružajte se grebalicama i metlicama koje će vam u tome pomoći i ne zaboravite se odjenuti u nepropusnu odjeću. Temperature će biti ispod ništice, a tijekom čišćenja snijega vrlo se lako smočiti.

Odaberite kvalitetnu metlicu za snijeg koja vam neće oštetiti lak na automobilu, te s njom očistite sav snijeg s vozila, počevši s krovom. Upalite grijanje u autu kako bi se stakla odmaglila dok vi čistite. Ipak, grijanje neće odlediti stakla umjesto vas. U tome će vam pomoći strugač leda ili sprej za odleđivanje stakla koji se pokazao uspješnim. Stakla nikada nemojte odmrzavati vrućom vodom jer na niskim temperaturama možete očekivati kontraefekt.

Provjerite jesu li vam brisači zalijepljeni za staklo i odmrznite ih ako je potrebno. Tekućina u posudi za pranje stakla tijekom zime nipošto ne smije biti voda, već posebna zimska tekućina za stakla koja štiti od smrzavanja na niskim temperaturama i do -25 ˚C.

Ako automobil niste koristili preko vikenda, moguće je da ćete imati problema sa zamrznutom bravom. Nemojte koristiti sumnjive trikove poput onog s grijanjem ključa upaljačem prije otključavanja vrata kako ne biste oštetili ključ, već radije kupite odleđivač bravica koji košta desetak kuna.


Na što pripaziti unutar kuće

Koristite li grijalice nemojte ih prekrivati ili sušiti odjeću jer postoji mogućnost da dođe do zapaljenja. Također nemojte puštati plinski štednjak upaljen kako ne bi došlo do eksplozije u slučaju curenja plina. Nakupljanje ugljičnog monoksida u prostoriji također može dovesti do nesvjestice i prestanka disanja. Iz tog razloga, svi oni koji u kući imaju peć na drva ili kamin, trebali bi redovito održavati dimnjak
Uživajte u snijegu iz udobnosti vašeg doma. Nema ništa ljepše od gledanja pahulja kroz prozor dok pokriveni dekicom uživate u društvu bližnjih i toploj šalici čaja. Pronađite način da se zabavite i unutar kuće.

Okušajte se u novoj društvenoj igri, pregledajte stare fotografije na kompjuteru na koje ste zaboravili, ispecite omiljene bakine kolače, počnite učiti strani jezik koji sami sebi godinama obećajete da ćete naučiti, ispecite kokice i pogledajte film ili pročitajte omiljenu knjigu koja već dugo ne stiže na red zbog svakodnevnih obaveza. Ne zaboravite da između čišćenja snijega i uživate u vikendu pred vama.