PREDMET ŽUDNJE

Zaraženi ste hyggeom? Ovo ćete sigurno poželjeti imati

18.12.2016 u 09:32

Bionic
Reading

Ako inspiraciju za uređenje poput mnogih tražite na internetskim stranicama i društvenim mrežama poput Instagrama ili Pinteresta, za oko su vam dosad zasigurno zapele pletene deke nalik ogromnim vestama, često ležerno prebačene preko kreveta ili sjedeće garniture u dnevnom boravku

Mekane teksture i često ogromnih dimenzija, tople dekoracije u znaku pletenih deka od merino vune postale su sve češći prizor na inspirativnim fotografijama interijera koji slijede skandinavski stil uređenja.

Primjerci ove deke prepoznatljivog izgleda, u punom smislu označavaju dansku filozofiju stila i načina života koja se skriva iza imena 'hygge' što znači udobnost. Ova danska filozofija zavladala je svijetom, a hygge potrepštine kao što je bogato pletena deka postale su neizostavan segment u interijerima.

O tome koliko su uistinu popularne, osim fotografija, svjedoči i mnoštvo proizvođača tih toplih deka,  od kojih je najpoznatija Ukrajinka Anna Marinenko koja ih prodaje pod vlastitim brendom imena Ohhio.

Ova dizajnerica sa sjedištem u Kijevu, prošle godine prvi put se susrela s debelo obrađenom merinom vunom od koje je željela stvoriti nešto posebno bez potrebnog para igala za pletenje. Svoju avanturu s vunom započela je ručnim pletenjem, što je na koncu rezultiralo stvaranjem deka gigantskih šavova debljine 8 centimetara, kojima je ideju predimenzionirane pletenine dovela do ekstrema.

Marinenko tvrdi da su njezini primjerci deka u potpunosti ručni rad, stvoreni od stopostotne merino vune, tople po zimi i dovoljno lagane za korištenje i u ljetnim mjesecima.

Ponudu neodoljivih deka nalik ogromnim vestama, ova Ukrajinka u međuvremenu je proširila primjercima šalova, kapa ili vesti identičnog stila pletenja.

Poput Anne Marinenko, većina proizvođača tih hit deka od merino vune uglavnom ih stvara ručno, što je jedan od  faktora njihove visoke cijene. Konkretno govoreći, ove hit deke, ovisno o samim dimenzijama i proizvođaču, kreću se po cijeni od tisuću pa sve do pet tisuća kuna.

Ako vam cijena ovih neodoljivih vunenih dekoracija predstavlja problem, YouTube već vrvi mnoštvom DIY videa koji vam mogu pomoći u vlastitom stvaranju tople i neodoljive vunene dekoracije.