OVE GODINE - BEZ STRESA

Kako preživjeti blagdane i obiteljska okupljanja

22.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Tijekom godine nas obuzima poseban osjećaj topline kada pomislimo na božićne blagdane, ali čim se počnu približavati raste i razina stresa – što kupiti od poklona, kako će izgledati obiteljski susreti, hoćemo li sve stići napraviti i svima udovoljiti. Psiholozi se slažu da stres možemo pobijediti ako stvari uzmemo u svoje ruke i selektiramo što je važno, a što nevažno

Prema voditeljici američkog Instituta za stres Heidi Hanni, jedini način da izbjegnemo strku i stres pa imamo ugodne blagdane je smanjiti očekivanja i na vrijeme realno sagledati situacije.

Riječ 'ne' postoji s razlogom

Preveliki izdaci za poklone ili nagomilane obaveze u želji da svi budu zadovoljni blagdanima poput bumeranga se vraćaju u danima kada bismo trebali biti opušteni i zadovoljni. Odbijete ili koju obavezu ili odlučite da vam ove godine nisu potrebne određene stvari, osjetit ćete veliko olakšanje. U tome leži moć riječi 'ne'. To ne znači da trebate biti bezobrazni i reći svima kako ove blagdane ne želite ništa raditi, već treba složiti listu prioriteta sa stvarima koje želite. Tada ćete se njima moći posvetiti kako želite, bit ćete zadovoljni i s puno manje stresa. Stoga razmislite što želite, uključite članove obitelji i objasnite da se svatko treba držati svojih obaveza kako biste na kraju doista uživali u blagdanima. I držite se dogovora, nemojte sumanuto kontrolirati svaki korak ostalih. Što se najgore može dogoditi? Čak i da koja sitnica nije kako ste zamislili, ne znači da su blagdani propali.

Osmijeh je najbolje oružje

Da, lakše je reći nego napraviti, ali osmijehom i šalom brzo ćete preokrenuti neugodne situacije kod obiteljskih okupljanja. Njih ima u svakoj obitelji i već znate tko je problematičan pa budite spremni. U takvim trenucima okrenite razgovor u drugom smjeru, kakvom zgodnom obiteljskom anegdotom, ponudite kolače ili piće i sve s velikim osmijehom na licu. Ako se unaprijed pripremite, manje će vas izbaciti iz takta pa ćete se lakše snaći.

Ignorirajte ono što možete

Ljudi uvijek imaju potrebu mijenjati druge ljude. Majka će vas tako možda opet upitati zašto niste napravili kolač po receptu koji vam je dala, svekrva će reći da djeca kod nje pojedu više voća nego kod kuće... Takve situacije pretvorite u 'bla, bla, bla' i ne dajte se smesti. Inače biste mogli reći nešto zbog čega ćete poslije požaliti pa ćete nepotrebno imati osjećaj gorčine i nakon što druženje završi. Ponavlja li se uvijek isto, napravite listu otrovnih strelica koje će letjeti u vašem smjeru i zapitajte se koliko su točne pa ćete ih spremnije dočekati.

Unatoč svemu, ostanite pristojni

Ako ste prihvatili ulogu domaćina, znate da ćete biti umorniji od ostalih. Dok vi poslužujete i brinete koliko su zadovoljni, oni su opušteni i ugodno čavrljaju, ne razmišljajući da izjavama možda stvaraju tenzije. Budete li zbog frustracija drski i otresiti, produljujete neugodne situacije pa je posebno važno da imate osmijeh na licu i ne dopustite da vas iznerviraju.

S time se slaže i naša poznata psihologinja Ljubica Uvodić Vranić. Poručuje da svakako trebamo smanjiti očekivanja jer je nemoguće izrežirati svaki trenutak: 'Ne treba biti zajedljiv, ironičan i bacati otrovne strelice te koristiti priliku da ljudima koje možda dugo vremena nismo vidjeli kažemo sve što nas tišti jer tada se sigurno nećemo opet vidjeti neko dulje vrijeme.'

Što god da se dogodi, sjetite se da druženje neće baš tako dugo trajati i da je ljepše stvoriti lijepe uspomene, nego biti opterećen negativnim sitnicama. Zato se jednostavno probajte što više zabaviti jer blagdane tako dugo iščekujemo, a prebrzo prolaze.