BEZ MRLJA I KAMENCA

Evo kako ćete uvijek imati čistu tuš kabinu

10.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Čišćenje kupaonice oduzima puno vremena ako ju ne održavate, a jedan od najtežih kutaka za dovođenje u red predstavlja tuš kabina

Puna kutova idealnih za nakupljanje kamenca, plijesni i prljavštine, tuš kabina je mnogima najgora za čišćenje. Da biste izbjegli dugotrajno ribanje, može vam pomoći nekoliko savjeta. Na kraju krajeva, u njoj se perete svaki dan i sigurno nije lijep prizor ako ste okruženi crnim naslagama sapuna i prljavštine.

Svakodnevni zadatak

Iako ovaj savjet nije zabavno provoditi, nije loše stvoriti tu naviku pa izbjeći ono najgore. Svaki put nakon tuširanja zidove tuš kabine trebalo bi makar prebrisati suhom krpom ili spužvom, čisto da maknete kapi vode i spriječite nakupljanje kamenca. Prethodno dobro isperite tuš od prljavštine i nemojte ostaviti dlake u odvodu. Osim što će ga s vremenom začepiti, ometaju protok pjene i prljavštine. Imate li volje, zidove možete posprejati otopinom od vode i malo octa pa prebrisati suhom krpom.

Tjedno čišćenje

Odaberite dan u tjednu za malo detaljnije čišćenje. Operite stijene ili pločice toplom vodom da nakupljeni talog prljavštine malo otpusti pa krpom ili spužvom prebrišite površine nekim blago abrazivnim sredstvom. Ukoliko imate pločice, malo više pažnje posvetite fugama jer se nakupine i voda u njima lakše zadržavaju pa su i prljavije. Staklene površine operite ili octom i vodom ili sredstvom za staklo, ali ih na kraju obavezno prebrišite suhom krpom jer će se vidjeti tragovi kapi nakon sušenja. Ne zaboravite maknuti sve bočice, a slavine operite s malo deterdženta i tople vode pa ispolirajte krpom.

Jednom mjesečno na redu su detalji

To znači da treba malo više pažnje posvetiti fugama, odvodu i zastoru za tuširanje, ako ga imate. Napunite kantu toplom vodom i dodajte šalicu bijelog octa, šalicu amonijaka i pola šalice sode bikarbone. Spužvicom ili čak starom četkicom za zube izribajte fuge, isperite pa obrišite suhom krpom.

Zastor za tuširanje najlakše je oprati u perilici rublja, a nije loše dodati šalicu bijelog octa jer će ubiti bakterije. Unutar odvoda nakuplja se sve što isperete pa jednom mjesečno možete preventivno očistiti unutrašnjost zbog boljeg protoka vode i da se ne bi začepio. Prelijte odvod kantom vrele vode, zatim usipajte pola šalice sode bikarbone, šalicu octa i na kraju šalicu vrele vode. Ostavite da djeluje 15 minuta pa dobro isperite vrućom vodom.