NASTANAK I ZNAČENJE

Svi govore o adventskom vijencu - znate li zašto krasi vaš stol?

07.12.2016 u 13:03

  • +9

Adventski vijenac

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Adventski vijenac s četiri svijeće u katoličkoj vjeri simbolizira četiri nedjelje došašća, ali njegov postanak zapravo je vezan uz tradiciju evangeličkih kršćana odnosno mladog pastora iz Hamburga

Sada već tradicionalno adventski se vijenac slaže od zelenih grančica i ukrašen je s četiri svijeće, ali isprva je bio veliki drveni kotač. Prvi adventski vijenac davne 1838. godine postavio je u hamburškom domu za napuštenu djecu evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern

Od drvenog kotača do adventskog vijenca na stolu

Wichern je na drveni kotač promjera dva metra postavio četiri velike svijeće za svaku nedjelju u došašću te 19 malih svijeća za svaki dan u tjednu. Nakon 15-ak godina štićenici doma Trošna kuća drveni kolut počeli su ukrašavati zimzelenim grančicama, a kasnije su slagali adventski vijenac kakav i danas krasi mnogobrojne domove.

Ukrašavanje vijenca sa samo četiri svijeće započelo je krajem 19. stoljeća. Inače se smatra da prva svijeća simbolizira nadu, druga mir, treća slavi radost i veselje, a posljednja je svijeća anđela i donosi ljubav.



Katolici su adventski vijenac prihvatili nakon Prvog svjetskog rata

Običaj postavljanja adventskog vijenca katolici su preuzeli u prvoj polovici prošlog stoljeća. Poznato je da je prvi vijenac s četiri svijeće postavljen 1925. u crkvi u njemačkom gradu Kölnu.

Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti danim obećanjima. Zelene grančice složene u krug predstavljaju simbol vječnosti i vjernosti, a svijeće svjetlost Isusovu.

Davno prije nego što je postao adventski vijenac krug od ispletenih grančica u antici se smatrao simbolom pobjede. Prije no što je povezan s vjerskom simbolikom i dolaskom Božića, vijenac sa svijećama u pojedinim je zemljama služio za obred kojim se prizivao dolazak toplijih dana i proljeća.

Pretkršćanska germanska plemena slagala su vijenac od zimzelenih grančica ukrašen svijećama tijekom prosinca kao znak nade da će što prije stići lijepi i topliji proljetni dani. Na skandinavskim prostorima svijećama u krugu su pak prizivali ljeto i što dulje dane.