KORISNI TRIKOVI

Kako lakše očistiti zagoreni pekač ili tepsiju

05.12.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Bliže se blagdani, pećnice će raditi punom parom, a u pekačima, protvanima ili tepsijama izmjenjivati slasni mesni zalogaji s korama ili biskvitima za kolače. Bez obzira na to kako svoje limene posude za pečenje zvali, tragove zagaranja teško ćete izbjeći. Evo stoga nekoliko savjeta za njihovo lakše uklanjanje

Za uklanjanje većih zagorenih dijelova kao jednostavnije rješenje preporučuje se korištenje maramice koje se stavljaju u sušilice rublja kako bi odjeća bila mekana i bez statičkog elektriciteta. Umjesto mukotrpnog struganja, u pekač izlijte vruću vodu i prekrijte s maramicama za sušilice.

Neki preporučuju da se u vodi promiješa i malo deterdženta za suđe te s površine ukloni pjena i posloži maramice. Po nekima već nakon sat vremena, a po nekima nakon cijele noći, zagorena hrana trebala bi se vrlo lako odlijepiti.

Uklanjanje zagorene hrane pomoću maramica za sušilicu

Najučinkovitije sredstvo protiv tvrdokornih tragova zagaranja pokazala se soda bikarbona. Primjenjuju je u raznim kombinacijama, a za koju god se odlučili, bez malo truda i ribanja nećete puno postići, no uštedjet ćete nešto vremena koje biste proveli ribajući na suho. Uštedjet ćete i nešto novca s obzirom na to da sve potrebno vjerojatno imate.

Ako vam pekač može odmoriti preko noći, smiješajte smjesu brašna, soli, sode i deterdženta za pranje posuđa te je razmažite po cijelom pekaču (vrijedi i za zagoreni lonac ili tavu) i prekrijte plastičnom folijom. Smjesa će preko noći razmekšati zagorene tragove pa će vam za ribanje trebati manje vremena i snage.

Uklanjanje zagorene hrane pomoću smjese sode, soli, brašna i deterdženta za posuđe

Za brže djelovanje, uz sodu bikarbonu trebat će vam vodikov peroksid ili hidrogen. Sodu pospite po pekaču, zatim ravnomjerno nanesite hidrogen i potom još jedan sloj sode. Nakon sat vremena struganje i ribanje spužvom trebalo bi biti puno lakše i učinkovitije.

Uklanjanje zagorene hrane pomoću sode i hidrogena

Iako je roštilj-majstor uspio kombinacijom hidrogena i sode prilično dobro dotjerati stari pekač, učinkom ove metode nisu svi taklo oduševljeni.

Uklanjanje zagorene hrane pomoću sode i hidrogena - TAK-TAK

Kemijske reakcije ubrzavaju se rastom temperature pa ćete u najhitnijim slučajevima stvar ubrzati grijanjem. U zagorenu posudu stavite nekoliko kapi deterdženta za suđe, pospete žlicom sode bikarbone i nalijete nešto vode. Ovisno o tipu posude, stavite je na štednjak ili u pećnicu na najjače da proključa i ostavite da ključa koju minutu. Tekućinu izlijte i po zagorenom dnu ponovno pospite žlicu sode bikarbone. Oprezno ribajte četkom ili spužvom, jer je posuda još jako vruća.

Uklanjanje zagorene hrane kuhanjem sode i deterdženta