ODLIČAN SAVEZNIK

Običan aspirin spas je i u ovakvim situacijama

04.12.2016 u 19:22

Bionic
Reading

Aspirin je jedan od najpoznatjih lijekova za ublažavanje boli, ali njegove su moći puno opsežnije i zapravo je dobar pomoćnik u nekim drugim situacijama, od toga da pomaže skidati mrlje s odjeće pa do toga da potiče rast biljaka i ublažava ubode od komaraca

Bijelo rublje

Nekoliko tableta aspirina trebalo bi vratiti bjelinu rublju bolje od bilo kojeg kupovnog sredstva. Usitnite nekoliko tableta i ubacite prah zajedno s rubljem prije pranja. Također možete probati izbjeljivanje tako da preko noći rublje namočite u vodi i prahu pa onda operete u perilici.

Mrlje od znoja

I kad smo kod održavanja odjeće, aspirin pomaže kod uklanjanja mrlja od znoja. Pomiješajte prah aspirina s vodom i napravite pastu. Nanesite, ostavite nekoliko minuta i zatim perite u perilici rublja. Druga opcija je da usitnjenih tableta pomiješate s vodom pa umočite umrljani dio tkanine na nekoliko sati.

Mrlje od jaja

I ovo se ponekad događa, a mrlju od jaja možete skinuti također pastom od vode i usitnjenog aspirina.

Čišćenje kupaonice

Osim ljekovitih sredstava, aspirin djeluje abrazivno pa u nedostatku sredstava za čišćenje može biti spas u zadnji čas ako trebate izribati kadu, umivaonik ili slavine te ukloniti nakupine gljivica i plijesni.

Dulja svježina cvijeća

Zbog svojih sastojaka aspirin može produljiti vijek trajanja rezanom cvijeću. Izmrvite jednu tabletu i ubacite u vodu koja je u vazi pa ćete spriječiti razvoj gljivica i plijesni.

Rast biljaka

Kako za rezano, aspirin je koristan i za živo cvijeće ili biljke. Čini ih otpornijima i pospješuje njihov rast. Rastopite jedan aspirin u tri i pol litre vode pa raspršite otopinu po biljkama.

Perut u kosi

Ovaj mrski problem možete također probati riješiti aspirinom. Tabletu do dvije smrvite i stavite u šampon. Nakon što ste nanijeli šampon pustite da djeluje nekoliko minuta pa operite dalje kosu kao i inače.

Ublažava ubode komaraca

Srećom pa sada nije sezona tih dosadnih insekata, ali nije loše znati da aspirin i tu pomaže, a sve zbog salicilne kiseline koju sadrži. U ovom slučaju ne trebate raditi pastu, već je dovoljno tabletu s jedne strane malo navlažiti vodom pa staviti na mjesto uboda nekoliko minuta.

Mrlje od nikotina ili trave na rukama

Ove se nevolje također mogu riješiti mješavinom vode i aspirina. Nanesite na umrljane dijelove kože, ostavite da djeluje 10 do 15 minuta pa dobro operite.



Izliječite akne i prištiće

Liječnica Marina Gafanovich otkrila je za msn.com da protuupalno djelovanje aspirina može uspješno izliječiti prištiće. Stavite pstu od vode i aspirina na prištić, pustite da djeluje nekoliko minuta pa isperite toplom vodom. Salicilna kiselina uklonit će bakterije i očistiti pore pa će i prištić prije nestati.