DAN ODRŽIVOSTI

Započeli su Dani održivosti u Probnoj kući IKEA

29.11.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Saznaj sve o fermentiranju i kako uštedjeti u svom domu

Od 28. studenog do 5. prosinca u Probnoj kuća IKEA održat će se niz radionica u sklopu Dana održivosti na kojima će odrasli i djeca moći naučiti kako živjeti održivije i doprinijeti u zaštiti okoliša. Povod za održavanje Dana održivosti u Probnoj kući IKEA su rezultati istraživanja navika Zagrepčana vezanih za potrošnju energije i vode, zbrinjavanje otpada te postupanje s hranom, koje je agencija MediaNet za tvrtku IKEA početkom studenog provela na reprezentativnom uzorku od 350 punoljetnih stanovnika Zagreba


Istraživanje je tako pokazalo da čak 85% ispitanika otpatke hrane baca u smeće, dok tek jedan od 10 Zagrepčana kompostira biootpad. Četiri od 10 Zagrepčana uopće ne sortira otpad, a od onih koji ga sortiraju, najviše ih odvaja plastiku te potom papir, a najmanje staklo, oko 19 posto njih. Tekstil, organski i opasni otpad odvaja manje od desetine građana hrvatskog glavnoga grada.

Također, nešto više od 40 posto Zagrepčana obuhvaćeno istraživanjem priznalo je da u sobi u kojoj boravi ili ju napušta ne gasi baš uvijek svjetlo kad mu ne treba, dok je 58,5 posto reklo da to redovito čini.

Kako bi dodatno informirala građane o tome kako mogu uštedjeti kod kuće, a pritom voditi brigu o okolišu, u Probnoj kući IKEA održat će se radionica Probaj svoj dom učiniti održivijim i uštedjeti. U sklopu radionice, članovi IKEA FAMILY programa lojalnosti moći će naučiti kako bez puno ulaganja uštedjeti energiju i vodu, ali i hranu u domaćinstvu. Radionici će se pridružiti i stručnjakinja iz udruge ZMAG koja će sudionike educirati kako kompostirati biootpad i iskoristiti ga za uzgoj u kući ili ga jednostavno izliti na najbližu zelenu površinu i tako doprinijeti zelenijim površinama u gradu.

U sklopu radionice Probaj napraviti svoj tibicos sok i pivo od đumbira građani će moći saznati više o metodi fermentiranja koja se nekoć koristila za očuvanje hrane, a danas se smatra jednim od najisplativijih ulaganja u zdravlje jer je fermentirana hrana izvor zdravlja za probavu, a jača i naš imunološki sustav.

Mališane će razveseliti predstava HaHa20 u izvedbi Tvornice lutaka na kojoj će moći naučiti zašto ne smiju bacati otpatke u vodu, a na zabavnoj radionici Probaj biti super heroj u očuvanju prirode djeca će se uz pomoć vještih ruku vizažistica moći prometnuti u neke od svojih omiljenih likova, poput onih iz kraljevstva Arendelle.

Svi koji se žele pridružiti Danima održivosti u Probnoj kući IKEA u centru Zagreba, mogu se na web adresi vizijadoma.hr/probna_kuca/ prijaviti za neku od navedenih aktivnosti. Mjesta su ograničena, a pobjeđuje najbrži prst!