ŠTO JE 'IN', A ŠTO 'OUT'

Trendovi u uređenju doma koji će vladati iduće godine

30.11.2016 u 07:12

Bionic
Reading

Kao i u modi, trendovi u uređenju interijera mijenjaju se svake godine. Ne moramo ih se slijepo držati i teško da će nam se svidjeti baš svaki prijedlog, ali u svemu tome možda pronađete baš jedan važan i kul detalj kojim ćete osvježiti svoj dom

Magazin Trulia već je predvidio što će iduće godine biti omraženo, a što vrlo poželjno u uređenju doma.

Tri trenda koji odlaze u povijest

Prvi među onima koji više nisu poželjni je antikni namještaj. Dizajneri ga ne žele u potpunosti izopćiti i mogu ga zamisliti u tragovima, ali cijele prostorije ili dom u antiknim komadima više jednostavno nije in. Eto, možda je dobro da se Trumpovi sele u Bijelu kuću, barem kada je uređenje interijera u pitanju, jer je njihov penthouse prepun upravo takvih, nepoželjnih komada.

Follow the link in our bio to view our fantastic range of antique fireplaces, lighting, furniture and much more!

Fotografiju objavljuje London Fireplaces (@renaissancelondon)


Drugi trend koji više nije u modi jesu veliki komadi namještaja. Razlog zbog kojeg su masivni komadi dobili osuđujuću presudu je nepotrebno zauzimanje prostora, a manjak funkcionalnosti.


Sjajne površine od poliranog metala također više nisu dobrodošle, a malo će tko žaliti za njima jer se na njima vidi svaki otisak prsta ili mrlja.

Trendovi koji će vladati u 2017. - odaberite favorite

Za početak, sasvim suprotno sjajnom, in su mat površine. Dizajner Bobby Berk pozdravlja ovaj trend i misli da mat površine kućanskih aparata jako lijepo mogu naglasiti svaki stil uređenja, ne umanjujući istodobno ostale detalje.


Laura Michaels iz tvrtke za uređenje interijera L & L Designs smatra da je jedan od najvećih trendova u idućoj godini mramor, a već se prošle godine pokazao odličan prilikom dizajniranja pločica. Njegova je najveća prednost, kaže Michaels, to što se savršeno slaže s ostalim materijalima poput drveta ili metala pa će zasigurno i dalje dominirati u uređenju interijera.

Tko voli prirodne materijale, svidjet će mu se trend drvenih površina s vidljivim godovima. Dizajnerica interijera Laura Michaels ovaj trend najviše vidi na ormarićima u kuhinji, kuhinjskim otocima i manjim komadima namještaja, ali i stolovima ili stolicama.


Boje dragog kamenja iduće su na listi. Planirate li malo osvježiti dom pa primjerice kupiti nove prekrivače, jastuke, zavjese ili pak obojiti zidove, probajte uključiti boje rubina, smaragda, safira ili topaza. Bilo koja od ovih boja prostoru će dati malo dramatičnosti i kraljevskog štiha.

Metalni ukrasi nalik zakovicama poput boja dragog kamenja nisu trend za svakoga – ili ga volite ili ga ne možete zamisliti u svome domu. Ukoliko vam se sviđa, sad je trenutak da ga isfurate i uklopite u interijer jer dizajneri predviđaju da će biti veliki hit iduće godine. Štoviše, ukrase nalik zakovicama dizajneri uklapaju čak i u rasvjetu ili veće komade, iako su nama najpoznatiji na tabureima, trosjedima, dvosjedima i foteljama.


Trend koji već dulje vrijeme suvereno vlada u kuhinjama, jednobojne pločice malih dimenzija u obliku cigle, odnosno metro pločice, iduće će se godine zavući i u kupaonice ili neke druge prostore. Budući da su izgledom vrlo jednostavne i sjajne, otvaraju bezbroj mogućnosti za uređenje prostora s raznim detaljima i stilovima uređenja.


Posljednji na listi je takozvani pametni namještaj koji donosi razna rješenja, primjerice punjač za mobitele, a kako se sve češće proizvode takvi integrirani komadi, ne čudi to da su se našli na popisu za 2017.