SAVJETI STRUČNJAKA

Što učiniti da računi za grijanje budu niži, a u domu toplo

29.10.2016 u 08:26

Bionic
Reading

Sezona grijanja je počela i svi se pribojavaju računa, a iako je kasno za veće zahvate, kako biste poboljšali izolaciju u domu i imali što niže režije, savjeti stručnjaka mogu biti od velike pomoći

Otkako su mnogi ugradili toplinske razdjelnike, računi za grijanje postali su prava noćna mora, budući da obitelji štede na grijanju, a režije su veće nego prije. No sada su ugrađeni i zima stiže pa nije zgorega učiniti sve što možemo kako bi u domu bilo toplo, a računi što manji.

Različite analize pokazuju da prosječna potrošnja energije za grijanje iznosi od 30 do 60 posto ukupne potrošnje energije u zgradama, ovisno o klimatskim prilikama.

Potrošnja za pripremu potrošne tople vode primjerice iznosi od 10 do 25 posto, a za kuhanje 5 do 10 posto. S obzirom na postotak potrošnje koji odlazi na grijanje, trebamo učiniti sve što se može kako bi računi bili niži.

Razdjelnici većini građana zadaju muke do te mjere da zatvaraju radijatore i koriste neke druge načine grijanja, no stručnjaci upozoravaju da to ne bi smjele biti samostojeće električne grijalice jer su jedan od energetsko-ekonomski najneisplativijih načina.

Savjeti za uštedu

Okvire prozora i vrata oblijepite izolacijskom brtvenom trakom.
Također izolirajte kutije iznad prozora u kojima su rolete.
Oslobodite radijatore od zavjesa ili namještaja koji je uz njih.
Noću spustite rolete, a u sunčane dane razmaknite zavjese.
Prostor provjetravajte povremeno, a prozore inače držite zatvorenima.
Smanjite temperaturu za 1°C i uštedjet ćete 5% energije godišnje.

Treba li potpuno isključiti grijanje kada nismo kod kuće

Odgovor na vječnu dilemu je li bolje potpuno isključiti grijanje dok smo, primjerice, na poslu, ne grijati spavaće sobe do odlaska na počinak ili ipak pustiti da se sve prostorije u domu lagano griju, potražili smo pri Energetskom institutu Hrvoje Požar

'Zgrade nisu jednake, kao ni ljudi koji ih koriste, pa univerzalni odgovor na pitanje zatvaranja radijatora nije moguć. Prekidom grijanja smanjujemo potrošnju energije, ali i smanjujemo osjet udobnosti kod ponovnog korištenja prostora, što može rezultirati subjektivnim porivom za pregrijavanjem i time povećanu potrošnju energije', rekao nam je dipl. ing. arh. Toni Borković. Drugim riječima, ako potpuno zatvorite radijatore, treba biti strpljiv i čekati da se prostorija zagrije pa poslije smanjiti termostat. Općenito je pravilo da godišnje možete uštedjeti približno 5 posto energije za grijanje ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C

Poznato je da višestruku štednju možemo postići energetskom obnovom zgrada, ali Borković kaže kako se na kraju uloženo ne mora nužno vratiti jer se lako priviknemo na viši standard pa opet trošimo kada ne treba. Stoga je najbolje držati se općih pravila i ne boraviti, primjerice, usred zime u kratkim rukavima, a govoriti da je u domu hladno.

Osim toga, kako se najviše topline gubi kroz prozore i vanjske zidove, probajte ih što bolje sanirati i racionalno trošiti u skladu s vremenskim uvjetima.



Provjerite sve prozore i vrata - najviše ćete uštedjeti

Prema Vodiču za energetski efikasnu gradnju, gubici topline kroz prozore i vanjske zidove čine oko 70 posto ukupnih toplinskih gubitaka u zgradi ili kući. I dok kvalitetniju izolaciju možete napraviti iduće godine, još uvijek nije kasno provjeriti u kakvom su stanju prozori i vrata. Ovaj problem možete riješiti sami tako što ćete okvire prozora i vrata oblijepiti izolacijskom brtvenom trakom. Vrata i prozori će bolje 'sjesti' pa će propuštati manje hladnoće. Na prozorske daske ili pod vrata stavite zaštitnike. Mogu se kupiti, ali i stara deka imat će isti učinak.

Uz malo truda sami možete provjeriti i popraviti okove na prozorima i vratima jer i to je važno da sve sjedne na svoje mjesto, ne propušta toplinu, a hladnoću pušta u dom. Također, nema potrebe da cijeli dan držite malo otvoren prozor jer tako puštate toplinu van. Kratko provjetrite prostoriju nekoliko puta dnevno i zatvorite prozor do kraja.

Drugi način, koji baš ništa ne košta, jest da noću spustite rolete jer tako možete smanjiti gubitak topline i za 10 posto, a danju rastvorite zavjese i pustite toplinu sunca. Kod starije gradnje toplina često odlazi i kroz kutije iznad prozora u kojima se nalaze rolete pa ih također probajte izolirati.

Oslobodite radijatore i obavezno napravite servis bojlera

Iz svakog je radijatora potrebno ispustiti zrak da se može u potpunosti napuniti toplom vodom. Same radijatore potpuno oslobodite zbog protoka topline, a iz istog razloga svi proredi trebaju biti bez prljavštine. Neka ispred njih ne stoji namještaj ili zavjese koje ih prekrivaju pa blokiraju toplinu. Isto pravilo vrijedi i za sustave grijanja poput plinskog etažnog s bojlerima. Ne zaboravite da ih je važno servisirati i zbog sigurnosti.