PRAVILA ZA NEPRAVILNO

Kako urediti prostor različitim uzorcima i bojama

22.10.2016 u 12:17

Bionic
Reading

Nekada je bilo nezamislivo spajati uzorke poput prugica s cvjetnim printom ili više boja, ali danas je to 'must have' detalj u moderno uređenim domovima. Koliko god je trendi, nije ga lako osmisliti pa je zgodno znati mala pravila za uspješnije uređenje

Teksture s uzorcima pravo su osvježenje u svakom domu, a ako vam slučajno u kojoj sobi nedostaje onaj posljednji detalj kao točka na i, okušajte se u mini uređenju pa u svoj dom unesite malo šarenila. Real Simple upravo zato donosi nekoliko pravila o tome vrlo nepravilnom stilu uređenja prema savjetima dizajnerice Rebecce Atwood.


Odakle uopće početi?

Kombiniranje točkica, prugica, životinjskih motiva ili cvjetnih predložaka, djeluje zastrašujuće pa prije početka odlučite što vam se od svega najviše sviđa. Nakon uzorka odaberite boje koje se slažu uz ono što već imate ako ne uređujete prostor potpuno iznova. Sada već imate mali plan kako bi prostor trebao izgledati pa primijenite nekoliko osnovnih pravila o kombiniranju.

Beautiful estate in downtown West Palm.

Fotografiju objavljuje Prime Real Estate Of Florida (@primerealestateflorida)


Odabir uzoraka

Za početak, morate znati da u jednoj prostoriji nikada ne smijete odabrati dvije veće i upečatljive površine s različito velikim uzorcima, ali niti identičnima jer će svejedno preplaviti sobu. Važno je pravilo složiti skalu od manjeg, srednjeg pa do većeg uzorka jer tako stvarate moderno i zaigrano umjesto nepreglednog i zbunjujućeg uređenja. Dakle, savjet jest da jedan zid s uzorkom bude okosnica cijelog uređenja, a zatim se možete poigravati uzorcima na manjim površinama, bilo da su to zavjese, jastuci ili tkanine na namještaju.


Boja je vaš idealni saveznik

Ne znate li kako povezati različite uzorke u istom prostoru, smjestite ih u istu paletu boja pa će se stopiti i neće toliko iskakati, bilo da primjerice imate romb, cvjetove, pruge i kocke u plavim nijansama.

Kako sve ublažiti ako mislite da ste pretjerali

Baš kao što je poželjno odabrati istu paletu boja za različite uzorke, još je važnije da zatim dodate jednobojne detalje koji će ublažiti cijeli dojam. Imate li svijetle tonove,  odaberite, primjerice, bijelu kao balans. Drugi način je da iz višebojnog uzorka odaberete boju koja vam se najviše sviđa i odgovara prostoru pa u toj nijansi kupite komade poput fotelje, sjedeće garniture, zavjesa ili tepiha. Tako ćete stvoriti balans i povezati prostoriju bojama.


Ista poveznica

Način da uzorci ne djeluju nepovezano, već skladno, jest i da ih povežete tematski. Možda je sve u afričkom stilu ili se kroz temu provlače kakvi motivi prirode. U svakom slučaju osim boja i veličine uzoraka, pomaže i tematska poveznica. Cjelokupni dojam tada možete povezati i raznim manjim predmetima u istoj temi.