NAGRADNJAČE

Poklanjamo hit trilogiju Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu

10.10.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Novi hit film Tima Burtona, čija je hrvatska premijera 29. rujna, snimljen je prema istoimenoj knjizi 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu' Ransoma Riggsa. Riggsovoj trilogiji pripadaju još 'Šuplji grad' i 'Knjižnica duša', a sve tri knjige obiluju autentičnim fotografijama s nadrealnim prizorima

Emma Bloom rukama stvara vatru, Horace Somnusson pati od vidovnjačkih vizija i snova, a Millard Nullings je nevidljiv. Enoch O’Connor može nakratko oživiti mrtve, Hugh Apiston zapovijeda pčelama koje žive u njegovu trbuhu, Olive Abroholos Elephanta ne dodiruje nogama tlo jer je lakša od zraka…

Likovi su to iz knjige Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu Ransoma Riggsa koja je Timu Burtonu poslužila kao predložak za istoimeni film čija se svjetska i hrvatska premijera očekuje 29. rujna (pretpremijera 28. rujna). Knjiga se čak 90 tjedana zadržala na ljestvici bestselera New York Timesa, a prodana je u milijunima primjeraka.

Svojim se prvijencem Riggs munjevito vinuo među globalne zvijezde pa je fantastična priča o čudnovatima, osobama koje žive izolirane na napuštenom velškom otoku, a potom bježe pred čudovištima, vrlo brzo dobila nastavke, Šuplji grad i Knjižnicu duša. Dodatnu atraktivnost Riggsovoj trilogiji, koju je u Hrvatskoj objavilo Lumen izdavaštvo, daju autentične starinske fotografije s nadrealnim prizorima: djevojčica koja lebdi, dječak koji podiže gromadu, čovjek s licem oslikanim na zatiljku, par čudovišnih blizanaca…Slike su to iz osobnih zbirki deset kolekcionara koji su ih godinama strpljivo skupljali pronalazeći ih na 'buvljacima' i u staretinarnicama.

U Riggsovim knjigama fikcija i fotografija spajaju se u uzbudljivo čitateljsko iskustvo podjednako namijenjeno tinejdžerima i odraslima, svima koji su spremni uroniti u nezaboravnu, istodobno lijepu i jezivu avanturu.

Pustolovina počinje u trenutku kad glavnom junaku, šesnaestogodišnjem Jakobu Portmanu, iznenada umre djed, Židov koji je kao mladić pobjegao iz Poljske pred nacistima te odrastao u domu za ratnu siročad. Istražujući sumnjive okolnosti njegove smrti, Jakob otkriva tajnovito pismo koje ga odvodi do ruševina sirotišta, u kojem upoznaje galeriju jedinstvenih likova o kojima mu je pričao djed – djece koja su ostala zatočena u vremenskoj petlji. Svi redom obdareni su nadnaravnim sposobnostima: ispaljuju vatrene kugle iz prstiju, lebde, podižu sto kilograma teško kamenje, utječu na rast biljaka…

Šupljem gradu, drugom nastavku, svi zajedno bježe od vojske smrtonosnih čudovišta i pokušavaju pronaći lijek za svoju voljenu učiteljicu, gospođicu Peregrine, zarobljenu u tijelu ptice. Pred čitateljem se otvara svijet telepatije i vremenskih petlji, cirkuskih predstava i mjenjolika. Svijet je to nastanjen odraslim čudnovatima, ubojitim praznoduhovima i bizarnom menažerijom nevjerojatnih životinja, među kojima je i Addison MacHenry, pas koji govori.

U trećem dijelu Knjižnici duša radnja se prebacuje iz suvremenog Londona u zavojite uličice Vražjeg rala, najtužnijeg i najsurovijeg mjesta viktorijanske Engleske. Tamo će se jednom zauvijek odlučiti o sudbini čudnovate dj​ece iz cijelog svijeta.

Prema ocjenama kritičara, Riggs je stvorio antologijsko djelo suvremenog fantasyja koje govori o životu i smrti, ljubavi i odrastanju, a nadasve o toleranciji i prihvaćanju onih koji su drukčiji.

Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu prevela je Nevena Erak, prijevod Šupljega grada potpisuje Igor Rendić, a prevoditeljice Knjižnice duša su Gordana V. Popović i Katarina Penđer.

Ransom Riggs odrastao je na Floridi, no danas živi u zemlji čudnovate djece – u Los Angelesu. Diplomirao je na Koledžu Kenyon i Fakultetu za filmsku i televizijsku umjetnost na Sveučilištu Južne Kalifornije, oženio se i snimio nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova. Honorarno piše blog i putopise, a njegovu zbirku putopisnih eseja Strange Geographies možete naći na stranicama mentalfloss.com ili ransomriggs.com. Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu njegov je prvi roman, a čitatelji diljem svijeta oduševljeno su ga prihvatili.

Izdavačka kuća Lumen daruje jednog čitatelja tportala hit trilogijom Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, a dobitnica je Doris Miše iz Samobora.