IDEALNA REKREACIJA

Kako pobijediti strah i sigurno voziti bicikl nizbrdo

24.09.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što se Gwen Jorgensen prije nekoliko godina odlučila profesionalno baviti triatlonom suočila se s neočekivanim strahom – vožnjom bicikla nizbrdo. Srećom, nakon razgovora s kolegama i intenzivnog treninga, Jorgensen je ove godine dobila zlatnu medalju u toj disciplini. Njezin trener Tim Johnson ima desetak jednostavnih savjeta za to kako voziti bicikl nizbrdo

Kočnice

Prva stvar koju obavezno morate učiniti je provjeriti rade li vam kočnice kako treba. Iznenadili biste se koliko malo ljudi provjerava ispravnost svog bicikla jednom godišnje.

Gume

Pretjerano napuhane gume nemaju dovoljno kontakta s tlom. To možda olakšava vožnju, no istovremeno smanjuje sigurnost vožnje.

Sjedenje

Neiskusni vozači bicikla često voze nizbrdo uspravnog položaja tijela sa stražnjicom na samom stražnjem rubu sjedala, no to dovodi do nestabilnosti. Ono što bi trebali učiniti je stopalima čvrsto pritiskati pedale te sjediti na sredini sjedala. Ramena bi im trebala biti opuštena, a laktovi lagano svijeni.

Stisak

Nemojte grčevito stiskati ručke i kočnice. Bolje je samo naslanjati dlanove na upravljač i držati kažiprst ili srednji prst na kočnici. Dok ste na ravnoj cesti, lagano otvarajte i zatvarajte šake oko ručke kako se ne biste cijelim tijelom oslanjali na njih.


Raspored težine

Kad ulazite u zavoj, spustite pedalu koja se nalazi na suprotnoj strani od pravca u kojem skrećete. Težina bi vam trebala biti na toj pedali dok se naginjete u zavoj jer ćete tako lakše upravljati biciklom.

Oči na cesti

Uvijek držite oči na cesti, ali ne gdje vam se nalazi prednja guma, već na cijeloj prometnici ispred sebe. Lakše ćete reagirati na bilo što ako ranije znate da se približavate tome.

No nemojte buljiti u ono što obilazite, već i dalje pazite na cijelu cestu. Najbolje je uvijek gledati u pravcu u kojem se želite kretati, a ne koncentrirati se na prepreke.

Mali koraci

Počnite lagano. Nemojte pokušavati opasne stvari, već nađite neke lagane padine niz koje ćete se moći spuštati brzinom koja vas čini opuštenima. Vožnja nizbrdo bit će vam sve lakša kako skupljate iskustvo i samopouzdanje.

Poštujte prometna pravila

Ponašajte se kao ozbiljan vozač i pazite na pješake i druga vozila te poštujte sve oznake na cesti. Najbolje je voziti bicikl kao da vozite automobil.

Informirajte se

Nije naodmet pogledati poneku snimku te razgovarati s iskusnim vozačima. Osobe koje prodaju bicikle često imaju iskustva u njihovoj vožnji. Pronađite prijatelja s kojim ćete voziti, po mogućnosti nekog tko ima više iskustva od vas.