VRIJEDI SE POTRUDITI

Male navike zbog kojih ćete imati zdraviji dom

14.09.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Malo tko ima dovoljno vremena za redovno i detaljno čišćenje stana, ali ako određeni kućanski poslovi nužni smo da bismo imali kvalitetniji i zdraviji život

Otvorite prozore

Ako vas ne muče alergije, probajte što češće provjetravati stan. U zgradi, ali i namještaju ili primjerice tepihu postoje štetni spojevi koji se otpuštaju pa je važno da se prostor u kojem boravite redovno provjetrava.

Očistite gadgete

Više je istraživanja potvrdilo da su gadgeti poput mobitela ili tipkovnice od računala među najprljavijim stvarima koje imamo, čak i više nego daska WC školjke. Detaljno ih očistite vlažnim krpama od mikrofibre ili posebnim dezinficijensom i zatim prebrišite suhom krpom.

Ventilatori u kupaonici

Korisni su, ali ih treba redovno čistiti jer se zbog vlage prašina još lakše zadržava i lijepi na njih, ističe za časopis Body & Soul stručnjakinja za zdravlje Nicole Bijlsma. Jednostavno maknite zaštitnu rešetku i prebrišite sve dijelove, najbolje vlažnim maramicama. Rešetku ćete lakše oprati pod tekućom vodom, a nakon što se posuši vratite je natrag. Pripremite odvijač prije čišćenja jer će vam trebati za skidanje rešetke.

A što se krije ispod sudopera

I u kuhinji i kupaonici prostor ispod sudopera ili umivaonika izvrsno je mjesto za prljavštinu ili plijesan pa je i sa zdravstvene strane važno redovno čistiti taj prostor, posebno ako ispod sudopera imate kantu za smeće. Osim prirodnog načina s octom, limunom ili sodom bikarbonom, najbrže ćete biti gotovi ako sve izribate kupovnim sredstvima.

Napravite reda u kozmetičkoj torbici

Koliko god vam je drago određeno sjenilo ili olovka za oči, morate se držati pravila i baciti ih po isteku roka jer riskirate ozbiljne alergijske reakcije ili bakterijske infekcije, a tada ćete puno dulje morati biti bez šminke uopće.

Dobro pospremljena sezonska odjeća

Osim što ćete uštedjeti na prostoru u ormarima i imati uredno posložene police, spremanje sezonske odjeće u vreće s vakuumom sprečavaju dodatno nakupljanje prašine i čuvaju odjeću od moljaca.

Zeleni ljiljan

Nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka i od velike je koristi ako ste upravo kupili novi tepih, sjedeću garnituru, tapecirane stolice... Lagano se uzgaja, ne traži puno svjetlosti, ima lijepe zelene listove, a korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen.