NIJE DOBRO SAMO HVALITI

Zašto moderan odgoj djece nije dobar

25.11.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Jeste li i vi jedan od modernih roditelja koji svojoj djeci pružaju isključivo beskrajnu ljubav i zaštitu? Jako ste uključeni u djetetov život? To je sve, naravno, hvale vrijedno, ali najnovije istraživanje pokazuje kako to i nije baš najbolji odgoj

Nova knjiga 'Nurtureshock' koja je u Americi već podigla dosta prašine, ukazuje na pogreške u odgoju djece te upućuje na smjernice novoga odgoja. Autori knjige Po Bronson i Ashley Merryman zapitali su se zašto nakon desetljeća roditeljstva u znaku brige, ljubavi i obrazovanja još uvijek postoje brojni društveni problemi koje uzrokuju upravo djeca iz različitih obitelji.

Oni u svojoj knjizi tvrde da su mnoge odgojne metode djece pogrešne te da su roditelji pogrešno shvatili načine na koja se djeca razvijaju mentalno, emotivno i fizički. Navode kako njihova namjera nije kažnjavati roditelje, nego im ukazati na nužnost učenja boljih odgojnih metoda.

Bezrazložno hvaljenje

Moderan odgoj djecu onesposobljava za timski rad

Premda autori te kontroverzne knjige ne zagovaraju povratak iznimno strogog odgoja,  ne odobravaju ni moderan odgoj u sklopu kojega se djeca samo hvale, a gotovo nikada ne kritiziraju i ne discipliniraju. Smatraju da takav odgoj djeci dugoročno nanosi štetu.

Jedan od najvećih promašaja modernog roditeljstva je, kako tvrde autori, vjerovanje da se u dijete mora ugraditi samopouzdanje bez obzira na cijenu. Djeca se tako stalno hvale i odobravaju čak i kada to nisu zaslužila. Na taj način djeca nisu disciplinirana i ne znaju gdje su im granice što je nužno za zdrav i normalan život. Svoje stavove autori knjige temelje na nekim novijim istraživanjima koja su pokazala da su tako odgojena djeca razmažena i nesposobna za normalan život i suradnju s ostalim ljudima.

Poticanje dječjeg napora

Primjerice, neki roditelji djetetu stalno govore da je iznimno pametno, jer ga žele podržati i ohrabriti, ali na taj način samo mu daju osjećaj visokih očekivanja koje dijete jednostavno nije sposobno ispuniti. 'Pamet' postaje etiketa koja služi za ispunjavanje roditeljskih očekivanja. Takva djeca postaju anksiozna kada im se učini da nešto neće moći ispuniti pa prihvaćaju samo jednostavne zadatke za koje znaju da će ih moći ispuniti.

Kao bolju metodu, autori savjetuju roditeljima da potiču dječji napor. Nakon što dijete nešto pokuša i ne uspije, roditelji ga trebaju poticati da ponovno pokuša i da ne odustaje uz pohvalu njihovu naporu. Na taj način djecu motiviraju da se više trude, a potiču im i samokontrolu te samodisciplinu. Ako dijete nešto ne uspijeva napraviti, unatoč naporu i trudu, roditelji ga trebaju podržati te mu dati do znanja da ga vole, da nije važno što nisu uspjeli te da se dive njegovu trudu.

Uključenost oba roditelja

Po Bronson i Ashley Merryman u knjizi tvrde da djeca koju su roditelji hvalili bez posebnih razloga postaju neugodno društvo i loši timski igrači. Njihov primarni cilj je zadržavanje iluzorne slike o sebi samima te će učiniti sve što je potrebno da takvu sliku zadrže. Nažalost, to uključuje i kritiziranje te omalovažavanje drugih, a sve kako bi oni bili bolji.

U odgoju djece najvažnija je ravnoteža, tvrde autori knjige 'Nurtureshock' te napominju da je važno djeci pružati ljubav, ali i poticati ih da vlastitim naporima rješavaju probleme i kreiraju vlastiti život. Napominju i važnost sudjelovanja oba roditelja u odgoju djece te njihovu usklađenost i dosljednost.