FUTURISTIČKA LJEPOTICA

Neodoljiva plutajuća kuća za život u skladu s prirodom

17.08.2016 u 13:56

  • +3

Plutajuća kuća

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Neobična futuristička plutajuća kuća WaterNest 100 izgrađena je od recikliranih i obnovljivih materijala, u prvom redu recikliranog drva i aluminija, a čak 98 posto nje moguće je ponovo reciklirati

Solarni paneli postavljeni na krovu pružaju svu potrebnu električnu energiju, a kuća se može smjestiti na bilo koju relativno mirnu vodenu površinu poput jezera, zaljeva ili atola, no projektanti naglašavaju da se može smjestiti i na vodene površine koje se ne smatraju mirnima, no donekle su zaštićene, poput nekih morskih područja ili rijeka mirnijeg toka.

Neobičnu okruglu futurističku kuću projektirao je talijanski arhitekt Giancarlo Zema, a nakon što se projekt godinama razvijao s proizvodnjom je krenula tvrtka EcoFloLife te je nudi po cijeni od 500.000 do 800.000 eura. Najveći projektirani model u dijametru ima 12, a visoka je četiri metra, dok na stambenu površinu otpada točno 100 četvornih metara.

'Inspiraciju sam dobio promatrajući gnijezda vodenih ptica u kojima one u potpunoj harmoniji s prirodom podižu svoje mlade', objasnio je arhitekt Zema.

Veliki prozori, balkoni, kao i stakleni otvori u stropu (u kupaonici i kuhinji) u kuću propuštaju puno prirodnog svjetla, što u konačnici smanjuje potrošnju energije.

U kući koja se prostire na 100 kvadratnih metara nalaze se spavaće sobe, kupaonica, kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica i u njoj mogu živjeti četiri osobe. No projektanti napominju da se može prenamijeniti bez većih intervencija i pretvoriti u restoran, lounge bar, poslovni prostor ili recimo galeriju.