PRAKTIČNO I MODERNO

Uštedite odabirom višenamjenskog namještaja

Bionic
Reading

Mnogi su razlozi za prihvaćanje višenamjenskog namještaja koji omogućuje maksimalnu iskoristivost svakog stambenog kvadrata. Takva su rješenja osobito praktična u manjim stanovima, ali i u svim ostalim slučajevima kada se želi dobiti maksimalan omjer uloženog i dobivenog prilikom korištenja prostora

Polifunkcionalnost je stil života koji rado prihvaćaju svi oni koje prati užurbani tempo i posvećenost različitim aktivnostima, a u domu žele maksimalan komoditet i puno sadržaja u okviru zadane kvadrature. Razlozi mogu biti popraćeni i financijskim faktorom, jer će višenamjenski prostor namještajem nadoknaditi nedostatak određene zone ili grupe te će se unutar postojećeg stambenog prostora zadovoljiti potrebe za svim željenim sadržajima.

     

Namještaj koji će svojom transformacijom ili samim dizajnom omogućiti zadovoljavanje različitih potreba može biti sastavni dio bilo koje prostorije. Prije svega je potrebno definirati željene sadržaje i analizirati prostorne mogućnosti kako bi se odredile najbolje pozicije za višenamjenski namještaj i njegovu iskoristivost. Prostorna analiza odnosi se na položaj vrata i prozora, izvor prirodnog svjetla, poziciju grijaćih tijela te položaj instalacijskih priključaka.

Praktična i polifunkcionalna rješenja u dnevnom boravku postižu se omogućavanjem njegove transformacije u radnu, spavaću ili zonu za hobi. Odabir grupe za sjedenje uvelike će omogućiti ovakve izmjene prostora, a garniture i fotelje, koje se izvlačenjem u željenom trenutku pretvaraju u udoban krevet, ležaljku za popodnevno opuštanje ili načinom postave i slaganjem elemenata omogućavaju kreiranje većeg ili manjeg broja sjedećih mjesta, odličan su odabir.

Potrebu za dodatnim ležajem koji najčešće nije u stalnoj upotrebi jednostavno ćete riješiti krevetima koji se s lakoćom sklapaju pod kutom od 90 stupnjeva uz zid te tako postaju nevidljivi i ne zauzimaju dragocjeni prostor. Sklapanjem kreveta stvara se slobodna vertikalna ploha koja može biti izrazito dekorativna u prostoru, a u tlocrtu se oslobađa pozicija za smještaj drugog potrebnog namještaja.

Ostali elementi dnevnog boravka svojim dizajnom mogu uspješno nadograditi priču o polifunkcionalnosti. Fotelje ili garniture za sjedenje koje sa svoje stražnje ili bočne strane imaju ugrađene police za knjige ili druge predmete nadomjestit će potrebu za dodatnom policom. Ukrasne komode, modernih i atraktivnih oblika, mogu biti izvedene na način da svojim konzolnim dijelom posluže kao dodatna ploha koja se koristi za rad na računalu ili druge aktivnosti.

Kuhinjski je prostor vrlo prilagodljiv ispunjavanju različitih potreba. Oblikovanjem kuhinjskih elemenata na način koji omogućava integraciju s dnevnim boravkom možete stvoriti dodatne police kao sastavni dio pulta koji dijeli ove prostore, oblikovati komodu koja je zapravo monolitni kuhinjski element s integriranom pećnicom ili u nastavku radne plohe postaviti nižu policu koja će biti postolje za TV uređaj vidljiv iz dnevnog boravka. Na ovaj se način postiže kvalitetno prožimanje i nadopunjavanje funkcija prostora.

Polifunkcionalnost je izrazita potreba u dječjim sobama
zbog različitih aktivnosti – spavanje, učenje, igra - koje se u njima odvijaju. Postavljanjem raznobojnih nepravilnih polica na zidove osigurat ćete prostor za smještaj knjiga i igračaka, ali i dati izrazito dinamičan, dekorativan ugođaj dječjoj sobi, a sklopivim krevetima ili onima na izvlačenje povećava se tlocrtna površina u dijelu dana kada je potrebno osigurati veći prostor za igru djece.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.