MOŽE TO I BOLJE

Kako ljeti uštedjeti na računima za struju

23.07.2016 u 08:11

Bionic
Reading

Uza sve račune koje moramo plaćati te dodatnu potrošnju za godišnji odmor, svaka ušteda čini se zlatom vrijedna, a posebno ona za struju

Rashladni uređaji poput klime ili ventilatora mogu nam baš lijepo povećati račun za struju, a dodamo li i ostale kućanske aparate, ljeti se treba još više držati savjeta kako racionalnije trošiti.

Mikrovalna pećnica


Tijekom ljetnih vrućina kuhanje na štednjaku čini se kao mučenje pa barem tijekom ljetnih mjeseci malo češće koristite mikrovalnu pećnicu. Kako savjetuje Consumer Energy Center, bolje je koristiti mikrovalnu pećnicu nego štednjak na struju budući da ona troši dvije trećine energije manje.

Perilica posuđa

Potrošit ćete manje vode nego da posuđe perete ručno, a dodatno možete uštedjeti ako pustite da se sve posuši samo, bez korištenja perilice.

Pun hladnjak

Ohlađena hrana u hladnjaku spriječit će da kod otvaranja vrata uđe više toplog zraka u unutrašnjost pa je i to jedan mali ali dobar način štednje energije. A kako ljeti u hladnjaku držimo više namirnica, hladimo vodu, voće i ostalo, nije ga problem napuniti.

Korištenje kućanskih aparata

Koristite li hladnu vodu za ispiranje rublja u perilici uštedjet ćete četiri posto električne energije nego da ste izabrali toplo ispiranje.

Također, u kasnijim je večernjim satima električna energija jeftinija pa tada radite kućanske poslove koje možete. Ako niste preumorni, uštedjet ćete primjerice s peglanjem ili pranjem rublja i posuđa. Na novijim perilicama postoje odgode pranja i po nekoliko sati pa ih možete namjestiti tako da posuđe ili rublje bude gotovo pred jutro i preostaje samo raspremanje ili prostiranje. Neprofitna američka organizacija Project Laundry List upozorava da je zbog korištenja sušilice rublja račun za struju u prosjeku veći oko šest posto pa u ove tople dane izvjesite rublje na starinski način.

Nadalje, sve aparate koje ne koristite isključite potpuno iz struje jer ćete na taj način uštedjeti dva posto, a često ih imamo uključene iz navike iako ih danima ne trebamo.

Ako već niste, svakako napravite servis i zamjenu starih filtera. Osim što je zamjena filtera važna za zdravlje, kada su prljavi teže propuštaju zrak pa je i pojačana potrošnja energije.

Spustite rolete

One će ipak blokirati nešto od sunčeve topline pa će i u stanu biti hladnije za koji stupanj. Rolete spustite prije polaska na posao ujutro i mogu tako biti do večeri, a kada temperatura padne, obavezno provjetrite stan i pustite svjež zrak.