MODA, GLAZBA, HRANA…

Retro ruho bajne Opatije očaralo posjetitelje

11.07.2016 u 19:48

  • +44

Opatijski party stoljeća

Izvor: Promo fotografije / Autor: David Kurti

Bionic
Reading

RetrOpatija, odnosno 'opatijski party stoljeća' koji je povezao ključne dekade u proteklih stotinu godina, okupio je stotine sudionika i više od petnaest tisuća posjetitelja u središtu grada, pretvorivši taj prostor u fascinantan vremeplov kroz dvadeseto stoljeće

Klasična glazba austrougarskog doba, charleston dvadesetih, twist pedesetih, rockabilly šezdesetih, disco sedamdesetih, rock glazba osamdesetih te pop devedesetih spojili su se jučer u Opatiji u veličanstvenu simfoniju, uzbudljivu i dinamičnu himnu svim razdobljima bliže povijesti. Glazbu svakog perioda pratila je i autentična moda, ali i ponuda ugostitelja, hotelijera, pa i lokalnih obrtnika, a gradski centar, zatvoren za promet, postao je tako pozornica i scenografija za najmasovniju opatijsku manifestaciju.

Umjesto brojnih automobila, cestu su zauzele pin-up djevojke, zabavljači na štulama, šminkeri, frizeri, obrtnici i članovi Liburnia Classic Cluba i Vespa Kluba Rijeka koji su svojim retro vozilima predstavili slavne epohe koje su obilježile proteklih stotinu godina.

Program se odvijao na čak 28 lokacija ukrašenih i osmišljenih u stilu razdoblja koje su predstavljale, a glavna gradska prometnica bila je preplavljena brojnim posjetiteljima koji su se okupljali oko tematskih punktova, od gradske tržnice pa sve do Slatine. Iako je najveći dio događanja bio rezerviran za večernje sate, jutro je pripalo cafe baru Tik-Tak, poznatom po tome što je u njemu pripravljen prvi opatijski cappucino te tost, dok je susjedna pekarnica Dalla Nona podsjetila na odlaske u Trst osamdesetih uz 'panin' s mortadelom za marendu.

Ugostitelji su se podijelili prema glazbenim i modnim žanrovima pa su boje osamdesetih branili Old School Pub, Mimoza, restorani Roko & Veloce i Hotel Sveti Jakov, sedamdesete su se vratile u Monokini i Wine bar Stephanine, Morčić i Galija oživjeli su pedesete, Eugenian svingerske tridesete, a cafe bar Faul osvježio je sjećanje na zaboravljene hitove devedesetih dok su Choco bar Kraš i hotel Bristol u inspiraciji za program potegnuli skroz do početka dvadesetog stoljeća. Prigodnim programima predstavili su se i Grand hotel 4 opatijska cvijeta, hotel Continental, Lord Byron, hotel Milenij, hotel Kvarner, Beer Garden na maloj sceni Ljetne pozornice te Hemingway Bar. Posebno zanimljiva bila je ponuda lokalnih trgovaca, ali i obrtnika, a najveću pozornost publike plijenila je prava retro brijačnica Lorda Byrona i prilika za vizualni povratak u prošlost fotografijom u crno-bijeloj ili seppia tehnici Foto Luigija, čija je pola stoljeća duga radnja predstavila i brojne povijesne modele fotoaparata koji su u njoj škljocali tijekom vremena.

Uzbudljiva večer potrajala je do ranih jutarnjih sati, kada se gužva s glavne ulice preselila na veliku scenu Ljetne pozornice, pod ogromnu disko-kuglu, gdje su se brojna tijela njihala u ritmu glazbe što su je puštali DJ Luca Montecchi i MC Šajeta, i u Beach bar Colosseum s atraktivnim Flower Power Partyjem.

Retro zabava u Opatiji ne prestaje, pa će tako već idućeg vikenda pokazati i svoju carsku stranu.