THE GUARDIAN

'Makni se, Hrvatska, festivalske goste preuzima Grčka!'

09.06.2016 u 12:20

Bionic
Reading

Grčka se već godinama nalazi u ekonomskim problemima, no ljetni glazbeni festivali svakako joj pomažu da to malo lakše prebrodi. Britanski časopis The Guardian pozabavio se tom temom nešto detaljnije

'Makni se, Hrvatska, festivalske goste preuzima Grčka', bombastično je najavio britanski The Guardian u svom naslovu kojim najavljuje grčki povratak u ulozi hit ljetovališta.

Grčka je uvijek bila popularno odredište za ljetovanje. Osim morem i otocima, Grčka će ove godine turiste privući i muzičkim festivalima, piše The Guardian

Kvalitetni muzički festivali na kojima će nastupati imena poput DJ Harveyja, Midlanda te Jeremyja Undergrounda nesumnjivo će privući mnoge turiste koji bi vjerojatno svoje ljeto proveli u Hrvatskoj. Formula za uspjeh je jednostavna – ronjenje po danu i tulumarenje po noći.

Grčka se nada kako će muzički festivali Grčkoj povratiti status najboljeg ljetovališta nakon svih ovih godina ekonomskih neprilika i društvenih nemira pomiješanih s problemima sirijskih izbjeglica. Statistike pokazuju kako bi Grčka ove godine mogla premašiti prošlogodišnji broj od dva milijuna britanskih turista, predviđa The Guardian.

Ako se pitate kako to da se grčki turizam tako lijepo oporavlja, dio odgovora leži u ponovnom oživljavanju dancea. Elektronička muzička scena pokretač je niza događaja poput Festivala Odyssia ili Ritmičkog festivala na otvorenom u Pelionu te festivala Reworks u Solunu.


Grčka je zbog krize spustila cijene i postala privlačna mladim turistima. Posebno povoljni su otoci Kos, Samos i Lezbos.

Kako je postotak nezaposlenih mladih osoba u Grčkoj više od 50 posto, cijene su niske za sve. Neki događaji imaju čak i besplatan ulaz što je prilično neuobičajeno za europska ljetovališta.

Na žalost, grčka se ekonomija ne oporavlja, a turizam je jedina grana koja trenutačno stvarno funkcionira u Grčkoj. Prošle je godine Grčku posjetilo oko 23 i pol milijuna turista, a ove se godine predviđaju još i viši rezultati.

Festivalski turizam odličan je način da se potaknu posjete raznim drugim zanimljivostima poput toplica ili cvjetnih vrtova. Grci se hvale svojim malim festivalima pokraj mora koji imaju izvrsnu posjećenost za razliku od masivnih hrvatskih događaja gdje ima puno više turista. Dodatni bonus u Grčkoj su povoljne cijene smještaja i hrane, smatra The Guardian

Iako se još uvijek vrlo sporo oporavlja od ekonomske krize, Grčka svakako ima razloga za optimizam kad je u pitanju turizam. No za razliku od Hrvatske koja ima čak 20 glazbenih događaja tijekom ljeta, grčka policija nimalo ne olakšava situaciju svojim posjetiteljima čestim racijama i porast festivala prilično je spor. Organizatori se, doduše, ne predaju lako, pa sele svoje događaje na druge lokacije odmah nakon policijskih intervencija.

Sva sreća da Grci obožavaju tulumariti!