LIJEPE I OPASNE

Ukrasne biljke koje mogu napraviti štetu u vrtu

20.05.2016 u 09:01

Bionic
Reading

Ako ste u fazi uređenja vrta, a za oko su vam zapeli određeni cvjetovi, dobro razmislite prije nego u svoju zelenu oazu unesete ukrasne biljke koje će u kratkom roku zagušiti ostale biljke. Iako su vizualna privlačni, agresivni bršljan, penjačice i grmovi koji se šire rekordnom brzinom u vašem vrtu mogu učiniti više štete nego koristi

Svatko voli lijepo uređen vrt, a zanimljive boje i oblici cvjetova privuku nas i instinktivno se odlučujemo na sadnju ne razmišljajući o posljedicama.

Glicinija
Oduševljavaju vas ljubičasti slapovi mirisne glicinije? Niste jedini, no prije nego zasadite ovu atraktivnu penjačicu dobro razmislite. Glicinija je brzorastuća penjačica koja se velikom brzinom mota oko drveća, ograda, po fasadama, no najviše šteti okolnim biljkama jer je toliko agresivna da ih uguši, pa pored nje teško može rasti nešto drugo. Baš zbog toga je treba stalno držati pod kontrolom i redovito podrezivati.



Žuti hibiskus

Jarko žuti cvjetovi hibiskusa izgledaju predivno, no ova biljka je zapravo tropski svijet i zaštitni znak američke savezne države Havaji, što znači da joj je potrebno jako puno sunca, ali i vlage. I to više nego nekim drugim biljkama u vašem vrtu, a bez stalnog zalijevanja može se lako dogoditi ne samo da se osuši, već i da isuši vrt.

Vrtni hibiskus
Dekorativni grmovi zapravo su jako invazivna vrsta. Može uspijevati u teškim uvjetima s vrlo malo vode i siromašnom tlu jer je otporan na niske temperature, ali i na sušu. Zbog toga se lako širi brzo raste, čak i do pet metara u visinu.

Bršljan
Možda stara kuća ili zid obrasli bršljan izgledaju romantično, no ni u kom slučaju nije pametno dopustiti ovoj invazivnoj penjačici da obraste sve što stigne. Bršljan može uzrokovati štetu na svakoj površini po kojoj se penje, od drveta, žbuke, cementa do kamena. Stoga sadnja bršljana u podnožje kuće ili zida nikako nije dobra ideja.

Pahisandra
Ova biljka služi za pokrivanje tla na sjenovitim mjestima. U proljeće dobiva sitne bijele cvjetiće, ali se uzgaja zbog dekorativnog lišća. Razmnožava se jako brzo i to sitnim podzemnim korjenastim nitima, a otporna je na niske temperature i suho tlo.

Tekoma
Biljka egzotična izgleda i privlačnih jarko narančastih cvjetova čest je ukras u našim vrtovima. Brzo raste, i do 10 metara, a ima plitak snažan korijen koji se širi metrima pod zemljom i iz njega niču nove biljke. Nije je dobro saditi pored ograda jer se izdancima plete oko ograde zbog čega ju je jako teško odstraniti. Prilikom sadnje vodite računa o tomu da brzo raste i da može doprijeti puno dalje no što ste planirali.

Dobro jutro
Biljka simpatična imena kakvu pamtimo još iz djetinjstva kad smo je puno češće viđali oko kuća naših baka, izgleda lijepo pogotovo ujutro kad otvori cvjetove u obliku trube, koji dolaze u više boja, od bijele, roze do ljubičaste. Izdržljiva je i jako uporna, pa ćete je se jako teško riješiti ako se jednog dana odlučite na to.