NEPOVRATNA ŠTETA

Radite li i vi ove pogreške kod pranja odjeće?

22.05.2016 u 08:56

Bionic
Reading

Mnoge navike preuzimamo od svojih roditelja i kada počnemo samostalno živjeti, na isti način kuhamo ili peremo rublje, ali to ne znači da ne možemo bolje jer sve se mijenja i pronalaze se bolji, brži, a i povoljniji načini za odradu svakodnevnih obaveza

Osim što su se razni deterdženti s godinama usavršili pa i razdijelili u posebne namjene kako bi boje ostale postojane što dulje, crna odjeća ne bi blijedjela, a bijelo rublje doista ostalo bijelo, ni načini pranja nisu kao nekada. Puno toga možemo saznati već i sa same etikete i važno je da ih poštujemo jer će odjeća dulje trajati. A jednako je važno držati se uputa na pakiranjima sredstava za pranje rublja jer ako pretjerujete, ne znači da ćete imati čišću odjeću. U tom slučaju majica će biti ljepljiva jer se deterdžent nije dobro isprao s tkanine, a ručnici, primjerice, prije mogu dobiti onaj grozni ustajali miris kada se ostaci deterdženta pomiješaju s vlagom.

Da bi omiljene krpice ostale u što boljem stanju, može pomoći i nekoliko trikova jer stručnjaci poput Jenifer Provateare, koja godinama radi na razvijanju i proizvodnji deterdženata za pranje rublja, uočava neke klasične pogreške koje svi radimo.

Sortiranje odjeće je prvi važan korak

Provateare kaže za Washington Post kako ljudi prečesto ne obraćaju pažnju na sortiranje pa, primjerice, sve u bojama stavljaju zajedno u pranje. Važno je da odjeću iste vrste također sortirate i po preporučenim temperaturama pranja jer u protivnom mogu ispuštati i izgubiti boju prije nego je potrebno. To znači da ćete prati manje odjeće odjednom i češće, ali se isplati.

Ne štedite na deterdžentu

Kako ne treba pretjerivati, tako ne smijete niti štedjeti jer se odjeća jednostavno neće dobro oprati. Zapravo će se rasporediti po svemu što se trenutno pere i ostati u tkanini.

Hladno pranje je sigurnije, ali ne i uvijek pametnije

Razumljivo je da se bojite da će vruća voda uništiti tkaninu ili saprati boju, ali ako deklaracija na odjeći dopušta određenu temperaturu i toplu vodu, onda je tako i operite jer ćete jedino tako izbjeći nečisto rublje.

Sredstva za izbjeljivanje

Mnogi ih korite kod bijelog rublja, ali trebalo bi ih izbjegavati kod svih materijala koji imaju elastin jer će zbog toga prije oslabjeti. Dakle, pojedini komadi će izgubiti formu i postati prozirni ili razvučeni pa ih ovako i onako nećete moći nositi ili koristiti.

Loše navike skupo se plaćaju

Svaka kupljena krpica obavezno bi se trebala oprati prije prvog nošenja, ali osim očitih higijenskih razloga, postoji još jedan, jednako važan. Osim što riskirate kakav kožni osip ili reakciju, prvo zasebno pranje u hladnoj vodi zapravo pomaže da tkanina ostane u originalnoj boji što dulje i pusti višak pa nećete riskirati obojeno rublje kod pranja u perilici.