IDEALAN SPOJ

Kako urediti kuhinju u različitim stilovima

13.05.2016 u 07:25

  • +11

Kuhinje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Eurocucina, sajam kuhinjskog namještaja nedavno održan u Milanu, ponudio je novo lice kuhinje. Ona je prostor za rad, funkcionalan, ali i atraktivan, a osnovna mu je odlika igra različitim stilovima i materijalima

Sve ono što je do sada bilo nezamislivo nameće se kao trend. Kako kaže Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh. s interijernet.hr, igra grubih i finih materijala i boja uz kombiniranje stilova postaje obaveza u svakoj kuhinji. Minimalizam, rustika, klasični ili pak industrijski stil se isprepliću, stvarajući potpuno nov i zanimljiv izgled kuhinje.

Novo ruho klasične kuhinje

Uz ova pravila klasičnu kuhinju nikada nije bilo lakše pretvoriti u vlastiti kutak iz snova, primjerice industrijskim stilom. Robusna rasvjetna tijela u crnoj boji i zid u opeci će upotpuniti trend na jednostavan način. Uz ovakvu postavu se odlično kombiniraju podne keramičke pločice u imitaciji betona ili cementa, a trendovski tepih sa apstraktnim uzorkom će unijeti dašak topline.

Industrijski stil ćete dodatno naglasiti napom s vidljivim odvodom, radnom površinom u imitaciji betona i grubom obradom zidnih površina. Viseće elemente upotpunite policama s metalnim nosačima. Ovakve su kombinacije pogodne za mlađe osobe i sve one koji žele značajnije stilske promjene u prostoru.

Novi trendovi ne poznaju granice

Klasični elementi upotpunjeni rustikalnim drvenim podom, industrijskom rasvjetom i policama te kreativnim zidnim tapetama stvaraju ugođaj kakav bi poželjela svaka mlada osoba. Ovakav je prostor ugodan za rad, ali i poticajan i kreativan.

Minimalizam je bio stil koji su mnogi prihvatili, a koji je u kuhinjama još uvijek u trendu. Ako želite nešto elegantniji ukupni izražaj, izvedite podnu površinu u oblozi koja imitira beton, a zid oplemenite oblogom od kamena. Sama kuhinja treba biti vizualno jednostavna. Rustikalni izražaj kuhinje pojačajte oblogom od kamena i rustikalnim podnim pločicama.

'Ono što nam trendovi dozvoljavaju je da u rustikalnu priču uvedemo mnogima omiljeni retro stil. To možete podnim ili zidnim pločicama, ali ih povežite bojama kuhinje. Prostor će postati vrlo slikovit. Uza sve ovo možete kombinirati retro ili industrijske lampe', savjetuje Galović Ninić.

Bilo koji stil odabrali, ne zaboravite uvesti dekorativne predmete i zelenilo. Oni su obavezan dio trenda, ali i onaj dio uređenje kojim ćete uvesti osobnost u prostor kuhinje.